Mosolyogj 2. – Másodszorra a mi mosolyunk már nem ér fülig

FILMKRITIKA – Parker Finn rendező Mosolyogj című első rendezésében egy nyomasztó utazást kínált a pszichés gyötrelmek világába. A film a természetfeletti és pszichológiai horror elemek ötvözésével nemcsak megijesztett, hanem fontos társadalmi kérdéseket is feszegetett. Most a Mosolyogj 2-vel tér vissza, hogy újra rávilágítson e korábbi témákra, bár most kevésbé talál telibe – legalább a félelmetes ijesztgetések megmaradtak. Naomi Scott ráadásul merész alakítást nyújt, amit mindenképp érdemes moziban látni.

 

A népszerű popsztár élete elég stresszes anélkül is, hogy saját épelméjűségét kéne féltenie. A Mosolyogj 2. hősnőjét, az első rész sikerének intenzív folytatásában, épp ez a sors fenyegeti, bár az újdonság varázsa és az okos narratíva ezúttal elmarad. A folytatásban Parker Finn ismét íróként és rendezőként van jelen, Naomi Scottot pedig egy popsztár szerepében látjuk, aki épp egy súlyos függőségből és barátja halálának traumájából próbál felépülni, miközben egyre többen kezdik rávetni fenyegető, vigyorgó arcukat. Az első felvonás hideglelős pillanatokat szállít, miközben a zeneipar világáról is elgondolkodtató pillanatokat nyújt – bár Finn a film előrehaladtával elcsúszik azokba a klisés horror elemekbe, amelyeket az eredeti ügyesen elkerült.

 

A producerek és a külföldi filmforgalmazó tényleg mosolyogtak

 

A 2022-es eredeti Mosolyogj film világszerte 217 millió dollárt kaszált csekély költségvetéssel, és ha a folytatás is hasonló sikert arat, akkor könnyen elképzelhető, hogy a stúdió egy új rémület-franchise-t épít köré, ami jól illeszkedne a Sikoly és Paranormal Activity sorozatok mellé – bár az utóbbi széria az elmúlt évtizedben jócskán megfáradt.

Scott Skye Riley szerepében tűnik fel, a popzene egyik legnagyobb sztárjaként, aki alkohol- és kokainfüggősége után épp visszatérő turnéjára készül. Egy év telt el azóta, hogy színész barátja, Paul (Ray Nicholson) autóbalesetben életét vesztette, amit ő maga csak éppen túlélt, Skye pedig bizonyítani akarja, hogy múltjának rémálmait hátrahagyta. Azonban amikor meglátogatja drogdíler ismerősét, Lewist (Lukas Gage), hogy Vicodint szerezzen hátfájására, megdöbbenve tapasztalja, hogy az férfi súlyos paranoiában szenved, majd arcán baljós vigyorral vet véget életének. Hamarosan Skye maga is egyre több emberen kezdi felfedezni ugyanezt a vészjósló mosolyt. Csak képzelődik? Vagy valóban veszélyben van?

Akik látták az első Mosolyogj filmet, vagy annak eredeti rövid változatát, a Laura még nem aludt című 2020-as alkotást, tudják, mi vár Skye-ra. A Mosolyogj 2. egyik fő problémája, hogy a közönség előrébb jár a főhősnél, aki még nem tudja, hogy egy olyan átok örököse lett, ami személyről személyre terjed, mindannyijukat a demoniális jelenlét „fertőzi” meg, és az áldozatok egy hét után meghalnak. Az első rész élményét nagymértékben a rejtély megoldása nyújtotta, ám bár Finn ismét remek érzékkel komponál stílusos képeket és ironikus humorral fűszerez, a folytatásban hiányzik a meglepetés ereje.

 

 

Mélyülő sötétség – csak túl felszínes

 

Eleinte úgy tűnik, a Mosolyogj 2. eltalált egy okos megközelítést, hiszen egy nagy nyomás alatt álló popsztár szorongató világában játszódik, ami tökéletes alapot nyújt egy idegborzoló horror forgatókönyvhöz. Skye-nek nemcsak menedzser-anyját, Elizabethet (Rosemarie DeWitt), hanem saját ambícióit is ki kell elégítenie, miközben ez a nagyon várt visszatérő turné egy költséges, látványos produkcióvá áll össze.

Finn ismét Charlie Sarroff operatőrrel és Elliot Greenberg vágóval dolgozik, és Skye életét szikár, de mégis fullasztó akváriumként ábrázolják, ahol a végtelen találkozók és próbák közepette lényegében egy termékké válik, akit eladnak a közönségnek. Még azelőtt, hogy a mosolygó alakok üldözni kezdenék, egyértelmű, hogy Skye egy magányos, embertelen világban rekedt.

 

 

Mosolytalan befejezés

 

Ám ahhoz, hogy ez a koncepció valóban átjöjjön, Skye karakterét sokkal mélyebben kellett volna megformálni. Scott, aki 2015-ben a „Holnap sztárja” címet is kiérdemelte, maga is énekes, így mind a hangja, mind pedig a megjelenése megvan ahhoz, hogy hitelesen hozza a popsztár karaktert. (Ráadásul a brit színésznő az amerikai akcentust is tökéletesen hozza.) De bár Scott alakítása egyre kétségbeesettebb, a Mosolyogj 2. nem tudja se a múltbeli traumáit, se a jelenbeli küzdelmeit igazán megragadni.

Miközben Skye elméje egyre inkább széthullik, újra megéli az autóbaleset szörnyű emlékét, amely elragadta a szerelmét, ám a film annyira elmerül a kiszámítható ijesztgetésekben, hogy nem jut el a karaktere belső világához. Scott sugallja a zenész bűntudatát, gyászát és küzdelmét a józanságért — az ijesztő arcok, amelyeket lát, ezek kivetülései —, de ahogy a borzalmak egyre csak nőnek, Skye pedig abszurd lépéseket tesz a fejében játszódó képek ellen, a popsztár mögött rejlő sérült ember rejtve marad. A Mosolyogj 2. ugyan merész pillanatokat kínál, ám ahogy Finn forgatókönyve egyre hihetetlenebb fordulatokba torkollik, ez a folytatás se félelmet, se mosolyt nem vált ki – csak egy vállrándítást.

A Mosolyogj 2. október 18 óta megy a mozikban, de mi inkább azt javasolnánk, hogy várd meg, amíg rövidesen úgyis felkerül a streaming platformokra, egy mozijegy árát nem éri meg ez a film.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

Mosolyogj 2.

Rendezés - 5.5
Színészek - 7.1
Történet/Horror - 6.8
Látvány/zene/hangok - 4.6
Hangulat - 5.8

6

KORREKT

A Mosolyogj 2. bátor kísérlet arra, hogy visszahozza az eredeti film feszültségét, de az újdonság varázsa nélkül hatástalanabb marad. Naomi Scott figyelemre méltó alakítása ellenére a film önismétlésbe süllyed, és nem éri el elődje szintjét. A film vége fanyar vállrándítás marad – inkább várj, amíg streamingre kerül.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu