„Lehetetlen” lett volna angol szinkront adni a Like A Dragon: Ishin!-nek!

Az egy teljes konzolgeneráción át csak Japánban elérhető játék remake-jéből nem lett volna kiemelten jó minőségű az angol szinkron.

 

Yokoyama Masayoshi, a Yakuza/Like A Dragon (más néven folytatódik a franchise) mögött álló Ryu Ga Gotoku Studio vezetője a GameSpotnak kifejtette, hogy a játék eredetijének fejlesztése során is felmerült már, hogy ebből angol változatot csinálni lehetetlen feladat lenne: „Amikor először dolgoztunk az Ishin!-en, azt gondoltuk, hogy ezt a játékot lehetetlen lesz lokalizálni. Kizárt, hogy a tengerentúli és az ázsiai csapat képes lett volna rá. Szerintem az emberek fele sem értené igazán, hogy mi történik. A japánok számára nehéz megérteni, a tengerentúliaknak valószínűleg még nehezebb lenne…”

A modern lokalizáció és a játékon belüli rendszerek jóvoltából ez már nem akkora probléma. A Like A Dragon: Ishin! nyugati verziójában olyan rendszer is lesz, ami a régebbi kifejezéseket megmagyarázza, és ezért gondolja úgy a japán stúdió, hogy a játék legjobb verziója a nyugaton lesz. A régies szóhasználat miatt sem lesz angol szinkron. A The Tojo Dojo lefordított egy másik interjút Yokoyamával, és itt kifejtette, hogy a Bakumatsu-kor (1860-as évek) során alkalmazott beszédstílus miatt túl hosszú mondatok, megszólalások alakulnának ki…

„Nem igazán néznek feliratos tartalmakat, különösen az angol nyelvterületű országokban. Ezért jobban szeretik a szinkront. A Yakuza 0-hoz azonban nem csináltunk ilyet, ezért feliratos volt… és ennek ellenére nagyon népszerű volt. A tengerentúli rajongók, akik azóta játszanak, most is így játsszák a játékokat (japánul, angol felirattal). Szeretik Nakano és Kuroda hangját, ezért akarják hallani a hangjukat játék közben. Ezt a beállításoknál meg lehet változtatni. Sokan vannak, akik úgy játszanak, hogy japán szinkron mellett angol feliratot használnak. Az Ishin! remake-hez feliratot használunk. Nem lesz szinkron. Lefordítjuk a játékot angolra, de a speciális szókincs és a Bakumatsu-korban használt beszédmód miatt a sorok hihetetlenül hosszúak lennének, így ez egyszerűen nem működne,” mondta Yokoyama.

A Like A Dragon: Ishin! február 21-én érkezik PlayStation 5-re, Xbox Seriesre, PC-re (Steam, Microsoft Store), PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu