Apple: a befektetőket a ChatGPT-rivális jobban érdekli, mint az AR-headset!

TECH HÍREK – A cupertinói cég most joggal vakarhatja a fejét, ugyanis a technológiailag nagy előrelépésnek teret adható, Reality Pro-ként nevezett készülék helyett inkább a mesterséges intelligencia az, ami a befektetőket izgatja…

 

Az OpenAI-tól a ChatGPT akkora érdeklődést keltett, hogy többen is elkezdtek rivális technológián dolgozni (ilyen például a Google-től a Bard, de felőlük azt hallottuk, hogy az etikai kérdéseket figyelmen kívül hagyják…), és ebbe a sorba is beállt az Apple is. Csakhogy tőlük a mai nap folyamán egy másik termék bejelentését várjuk, ugyanis az AR-headsetjük, ami talán Reality Pro néven fut, a WWDC 2023 során be lesz jelentve. Ennek ellenére a cég befektetőit az akár 3 ezer dollárt is kóstáló, és idén mindössze 100 ezer példány eladásában bizakodó termék nem nagyon érdekli, mert szerintük a mesterséges intelligencia fontosabb mint amit a fejünkön viselhetünk.

A TF International Securitiesnél dolgozó Ming-Chi Kuo a Twitteren írt a befektetők érdeklődéséről. Nekik jövedelmezőbbnek tűnik a hardverbe fektetett erőforrásoknál az, hogy az Apple egy ChatGPT-vetélytársat hozzon a piacra. Kuo szerint a következő néhány évben az Apple AR-headsetje nem fog jelentős pénzeket termelni, és a későbbi, általunk is említett második (és további) modellek lesznek azok, amik nagyobb közönséghez is el tudnak jutni, mivel azok olcsóbbak lesznek.

Ha a befektetők elvárásait az Apple teljesíti a mesterséges intelligenciában, nem tudni még, hogy a cég nagy nyelvi modellje (LLM = large language model) miképp fog pénzt teremteni. 2022-ben az OpenAI a ChatGPT-vel állítólag 540 millió dollár pénzt bukott, és a nagy költségek az LLM-ek számítási teljesítményéhez kötődnek. Az OpenAI vezérigazgatója egy interjúban kimondta, hogy a ChatGPT-vel nem szereznek pénzt, és nincs tervben az, hogy később ez megváltozzon, miközben a Reality Pro a 3D-s számítógépes grafikai ipart megváltoztathatja, és a Meta is hasznot húzhat belőle (pl. a nemrég bejelentett Meta Quest 3-mal).

Az Apple helyzete nem egyszerű.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu