Grok: miért adja a ChatGPT-vel megegyező válaszokat Elon Musk MI-je?!

Musk xAI-jának nagy nyelvi modellje (LLM) az első jelentős lépés akar lenni a „maximálisan az igazságot kereső mesterséges intelligencia” felé, de hogyan akarja az univerzum valódi természetét megismételni, ha egy rivális technológia válaszát ismétli betűről-betűre!?

 

A Grok jelenleg maximum 25 ezer karakteres lekérdezést tud megérteni, és nem csak a The Pile-on (MI-modellek edzésére használt nagy adatkészleten), hanem a Twitterről származó adaotkon lett edzve, és valós idejű információkat is tud értelmezni, ugyanis a Twitterbe is integrálva lett. A Twitter Blue (nem fogjuk a jelenlegi nevén nevezni) legdrágább előfizetési szintjén levő felhasználók lassan világszerte hozzáférést nyernek a Grokhoz, így több szem többet lát, és többen ugyanazt látják, amit a ChatGPT nyújt…

Jax Winterbourne, egy professzionális hacker (etikus, mielőtt félreérthető lenne) azt kérte a Groktól, hogy egy kártékony kódot módosítson. Erre a Grok a ChatGPT válaszát adta szinte betűre megegyező módon, és még az OpenAI szabályzatára is hivatkozott a válaszszövegében. Ő utána több elmélettel is előállt: vagy az OpenAI-ra támaszkodik a Grok az API-n keresztül, vagy jelenlegi, esetleg régebbi OpenAI-mérnökök fejlesztették, vagy „hallucinál a saját találataitól”, vagy beszerezték az OpenAI kódját, hogy abból egy variánsot csináljanak. A Grok minden más LLM-nél jobban teljesített (még az Anthropic Claude 2-jénél is), kivéve az OpenAI GPT-4-jét, mert utóbbi egy matekvizsgán 68%-ot szerzett, miközben Musk technológiája 59%-ot kapott.

A legvalószerűbb magyarázat, hogy a legtöbb nyílt forráskódú LLM a ChatGPT-re hasonlító választ ad (vagy aképp azonosítja magát), mert GPT-s outputokon edzették, mert így olcsón lehet sok párbeszédes adatot szerezni, és nem kizárt, hogy Musk is hasonlóan cselekedett. Végül Igor Babuschkin, az xAI társalapítója válaszolt: „A probléma itt az, hogy a web tele van ChatGPT kimenetekkel, így véletlenül felvettünk néhányat, amikor a Grokot nagy mennyiségű webes adaton edzettük. Ez hatalmas meglepetés volt számunkra, amikor először észrevettük. Ami azt illeti, a probléma nagyon ritka, és most, hogy már tisztában vagyunk vele, gondoskodunk róla, hogy a Grok jövőbeli verzióiban ne forduljon elő ez a probléma. Ne aggódj, a Grok elkészítéséhez nem használtunk OpenAI kódot.”

Szóval így állunk.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu