PlayStation 5: lehetetlen a 8K/60 FPS HDR-rel! [VIDEO]

A Sony lényegében beismerte, hogy a régebben a konzol dobozán feltüntetett lehetőség nem valósítható meg a PlayStation 5-ön…

 

A 8K-s matrica eltűnt a PlayStation 5 dobozáról. Erről diskuráltak a Digital Foundry szerkesztői, kifejtve, hogy a valódi 8K felbontás, 60 FPS-sel, HDR-rel miképp lehetetlen a Sony 2020-ban megjelent konzolján. A konzol HDMI kimenete 32 Gb/s (gigabit!) korláttal rendelkezik. Ez nem elegendő a 8K felbontáshoz másodpercenként 60 képkockával, hacsak nem vállalnak valamilyen kompromisszumot, pl. 420 chroma subsamplinget.

Ezt arra használják, hogy kevesebb sávszélességre legyen szükség a bizonyos színcsatornák felbontásának csökkentésével, ami magasabb felbontásokon nem nagyon vehető észre. A HDR nem mehet 8K-n, mert csatornánként 10 bit kell neki, miközben a PlayStation 5 mindössze 8 bitre képes. Az Xbox Series X a 8K/60 FPS-t meg tudja valósítani a HDR-rel, ugyanis a Microsoft konzolján a HDMI kimenet nagyobb sávszélességű, bár nekik is kellene a chroma subsampling.

A 8K támogatást sosem aktivizálták egy firmware frissítéssel sem a Sony, sem a Microsoft konzolján. Ez érthető, hiszen semmilyen játékos vagy videós tartalom sincs, ami ezen a felbontáson érhető el, és jelenleg nagyon kevés 8K-s kijelzővel rendelkezik a közönség. Csak akkor lett volna ennek értelme, ha a konzolok skáláznak a TV helyett, viszont a kevés memória miatt nem lett volna jobb eredménye. És a PlayStation 5 Pro esetében se számítsunk a 8K matricára, mert a felbontásnak nincs már reklámértéke, így a Sony inkább más funkciókra fog koncentrálni.

Például a játékokra. A ResetEra fórumon egy bennfentes, shinobi602 azt írta, hogy 2025-ben nem lesznek a Sony belsős, first-party stúdióitól Rise of the Ronin vagy Stellar Blade kaliberű játékok. Nem mondta, hogy hány ilyen játék fog kijönni a cégtől, de jövőre tuti érkezik a Death Stranding 2: On the Beach. Idén addig is jön az Astro Bot (szeptember 6-án).

Kíváncsiak leszünk, hogy a Sony milyen játékokon dolgozik.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech, ResetEra

 

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu