Bíróságra mehet a Valve?! Komoly pert akasztottak a Steam tulajdonosának nyakába

A Valve-et az Egyesült Királyságban potom 768 millió euróra perelték be „erőfölénnyel való visszaélés” miatt…

 

 

Nem ez az első alkalom, hogy a Valve-nek monopoljogi perrel kell szembenéznie. Ezúttal a Steam tulajdonosai egy 768 millió eurós brit perrel állnak szemben, amiért „visszaéltek erőfölényükkel”. Ez lehetővé tette számukra, hogy „14 millió PC-s játékostól túlszámlázzanak”. Mindezt a felperes Vicki Shotbolt, a Milberg londoni ügyvédi iroda gyermekek digitális jogaiért felelős kampányfelelőse mondta a BBC-n keresztül.

A steamyouoweus.co.uk weboldal részletesebben kifejti, miért döntött úgy az ügyvédi iroda, hogy beperli a Valve-t.

„A piacon erőfölénnyel rendelkező vállalatok nem számíthatnak fel túlzott vagy versenyellenes árakat. Nem szabhatnak más tisztességtelen kereskedelmi feltételeket sem, amelyek megakadályozzák vagy megnehezítik mások számára, hogy versenyezzenek velük” – magyarázzák.

A panasz egyik szakasza visszatér a játékkiadók „túlzott, akár 30%-os jutalékai” körüli örökös vitára, amely hozzájárul a „fogyasztók számára megemelt árakhoz”. A Milberg London úgy véli, hogy „a Valve Corporation tisztességtelenül elzárta a versenyt a PC-s játékok és a játékon belüli tartalmak terén, ami azt eredményezte, hogy az Egyesült Királyságban a vásárlók túl sokat fizettek ezekért a termékekért”.

 

További részletek a Valve-perről

 

A PC Gamer beszámolója szerint a Valve ellen indított per azt állítja, hogy a Gabe Newell által vezetett vállalat árparitási kötelezettségi záradékokat ír elő a fejlesztők számára. Ez megakadályozza őket abban, hogy alacsonyabb árakat kínáljanak, mint más platformokon. Azzal is vádolják őket, hogy a fent említett „túlzott, akár 30%-os” jutalékot is felszámolnak. Valamint, hogy a Steam játékokhoz tartozó minden kiegészítő tartalomnak (például DLC), magának a Steam shopon keresztül kell mennie.

Meg kell jegyezni, hogy mielőtt a per bíróság elé kerülne, azt el kell fogadnia az Egyesült Királyság Versenyjogi Fellebbviteli Törvényszékének. Így erre még várnunk kell néhány hónapot, bár az is lehetséges, hogy a TAC elutasítja a panaszt, és minden megy tovább a régi kerékvágásban.

Forrás: BBC, steamyouoweus.co.uk, PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu