Elhunyt Donald Sutherland – így tisztelegnek pályatársai a hollywoodi legenda előtt

MOZI HÍREK – Donald Sutherland halála űrt hagy Hollywoodban, de öröksége változatos és elismert filmográfiája révén tovább él.

 

 

A legendás amerikai színész, Donald Sutherland 88 éves korában elhunyt. Halálhíre egyaránt lesújtotta Hollywoodot és a mozirajongókat. A színész nemrég fejezte be első könyvét, egy memoárt, amely kétségtelenül kincset ér majd rajongói és általában a filmrajongók körében. A Made Up, But Still True című könyv 2024. november 12-én jelenik majd meg. A színész Miamiban hunyt el. Sutherland élete nagy részében betegséggel küzdött.

Donald Sutherland karrierje párhuzamosan zajlott a Hollywoodot és magát a filmet is érintő változásokkal.

Filmes karrierjét minden idők legnagyobb háborús filmjeiben kezdte: A piszkos tizenkettő (1967), M*A*S*H (1970), Kelly hősei (1970) és Johnny háborúba megy (1971). Ez egybeesett a politika iránti növekvő szenvedélyével és a háborúellenes tüntetésekben való részvételével. Ez azután fokozódott, hogy találkozott Jane Fondával az Oscar-díjas Klute (1971) című filmben. Kettejük között romantikus kapcsolat és életre szóló barátság szövődött. 1972-ben elkészítették az F.T.A. („f*ck the army”) című tiltakozó filmet, amely az utazószerepléseik alapján készült.

Sutherland több mint fél évszázados karrierje során az összes filmes műfajban kipróbálta magát. Számos jelentős alakítást és népszerű filmet köszönhetünk neki, az olyan elismert alkotásoktól kezdve, mint az Átlagemberek (1980) és a JFK (1991) az olyan, népszerű franchise-okig, mint az Éhezők viadala-filmek. (The Hunger Games).

 

 

Donald Sutherland

 

 

Rokonok, kollégák és rajongók búcsúznak Donald Sutherland-től

 

A széles körben generációjának egyik legtermékenyebb és legtehetségesebb előadójaként számon tartott kanadai színész, Donald Sutherland elég sok figyelemre méltó bejegyzést gyűjtött össze filmográfiájában. Most, hogy elhunyt, ugyanannyi tiszteletadás érkezett tőle elismert hírességtársaitól, mint ahány filmjét érdemes megnézni.

Sutherland fia, Keifer, akivel együtt játszott az 1983-as Gengszterpapa (Max Dugan Returns), az 1996-os Ha ölni kell (A Time to Kill) és a 2015-ös Forsaken című filmekben, közölte a hírt apja haláláról. A fiatalabb Sutherland az alábbi szívhez szóló közleményt tette közzé az X (korábban Twitter) fiókján keresztül:

„Nehéz szívvel közlöm, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt. Személy szerint úgy gondolom, hogy a filmtörténet egyik legfontosabb színésze. Soha nem ijedt meg egy szereptől, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és ennél többet nem lehet kérni. Egy jól megélt élet.”

Megható érzés a színésztársától, aki a legjobban ismerte őt, de nem Kiefer az egyetlen példa a néhai Sutherland pályatársai közül, aki közleményt adott ki az elhunytról.

Szintén az X-en tett közzé egy nyilatkozat a Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead) és a Nyomd, Bébi, nyomd! (Baby Driver) rendezője, Edgar Wright, aki sajnos soha nem dolgozhatott együtt a M*A*S*H színészével. Wright a következőket posztolta:

„RIP a nagyszerű Donald Sutherland, kedvenc színészünk és mindig lenyűgöző alak a képernyőn.”

Wright a továbbiakban a Don’t Look Now-t és A testrablók inváziója fenomenális remake-jét említette, mint két örök kedvenc filmjét. Megemlíti még a Klute, az Átlagemberek és a JFK-ben való egyetlen jelenetes szereplését (amely sokak szerint az epikus hosszúságú film legjobbja).

Helen Mirrennek, Sutherland színésztársának is volt néhány kedves szava az elhunyt színészről. Az IndieWire-nek adott nyilatkozatában a következőket mondta:

„Donald Sutherland az egyik legokosabb színész volt, akivel valaha dolgoztam. Csodálatos kutató agya volt, és nagy tudással rendelkezett a legkülönbözőbb témákban. Ezt a nagyszerű intelligenciát mély érzékenységgel és a színészi hivatásának komolyságával ötvözte. Mindez tette őt azzá a filmes legendává, akivé vált. Kollégám volt és barátom lett. Hiányozni fog a jelenléte ebben a világban.”

Ron Howard, aki a Lánglovagok (Backdraft, 1991) című filmben a gyújtogató Ronald Bartelt alakító Sutherlandet rendezte egy jelenetrabló kis alakításban, szintén közleményt adott ki az X-fiókján keresztül. Az Apollo 13 rendezőjének szavaival élve:

„[Sutherland] minden idők egyik legintelligensebb, legérdekesebb és legmagával ragadóbb filmszínésze volt. Hihetetlen skála, kreatív bátorság és elkötelezettség a történet és a közönség tökéletes kiszolgálása iránt.”

A fentebb említetteken túl Robe Lowe-tól John Cusackon és Michael Douglason át Roland Emmerichig rengetegen megemlékeztek a színészóriásról. Sutherlandet nem csak előadói skálájáért, hanem professzionalizmusáért és intelligenciájáért is tisztelték. Elhunyta a közelmúlt hollywoodi történelmének egyik legjelentősebb eseménye. Nemcsak azoknak fog hiányozni, akik vele dolgoztak. Hanem mindenkinek, aki csak egyet is látott a sok-sok fantasztikus alakítása közül…

Forrás: X, IndieWire

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu