Az amerikai kereskedelmi bizottság fellép a PC-s garanciális gyakorlatokkal szemben!

TECH HÍREK – Főleg az nem tetszik az FTC-nek (Federal Trade Commission), hogy a garanciális javítás lehetősége elveszik, ha a terméken ezt feltüntető matricá(ka)t eltávolítjuk…

 

Ma már nem olyan egyszerű a garanciát a termékre érvényesíteni a számítógépes alkatrészekre, de az FTC fellépése talán Európában is változást hozhat el, ugyanis a bizottság név szerint az ASRockot, a Zotacot, illetve a Gigabyte-ot nevezte meg. Ezek a cégek hazánkban is forgalmazzák termékeiket. Az FTC az amerikai Magnuson-Moss garanciális törvényre (MMWA) hivatkozva véli úgy, hogy a termékeken a „warranty void if removed” („eltávolítás esetén a garancia érvényét veszti”) matrica nem valami fogyasztóbarát.

„Ezek a figyelmeztető levelek felhívják a vállalatok figyelmét arra, hogy a fogyasztók javítási jogának korlátozása törvénysértő. A Bizottság folytatja erőfeszítéseinket a fogyasztók javításhoz való jogának és a független kereskedők versenyhez való jogának védelme érdekében,” írta Samuel Levine, az FTC fogyasztóvédelmi hivatalának igazgatója. Az FTC még ezt írja a sajtóközleményében: „Az öt vállalatnak küldött levél figyelmeztet arra, hogy az FTC munkatársai aggályosnak tartják a vállalatok azon kijelentéseit, miszerint a fogyasztóknak meghatározott alkatrészeket vagy szolgáltatókat kell igénybe venniük ahhoz, hogy a garanciát megőrizzék. Az MMWA általánosságban tiltja az ilyen kijelentéseket – kivéve, ha a garanciavállalók ingyenesen biztosítják az alkatrészeket vagy szolgáltatásokat, vagy ha az FTC-től felmentést kapnak. Hasonlóképpen, az FTC-törvény szerint az ilyen kijelentések megtévesztőek lehetnek.”

Az MMWA kimondja, hogy a gyártóknak egyértelműen és szembetűnő módon, írásban kell ismertetniük a szavatossági feltételeket, és megakadályozza azt is, hogy a fogyasztó általi önjavítás esetén a szavatosság érvényét veszítse. Ez azonban egyáltalán nem volt gyakorlat az iparágban, emiatt pedig at FTC-nek valóban igaza van, így joggal kritizálja az ASRock, Zotac, Gigabyte hármasát.

2018-ban az FTC hasonlóan járt el a Sony, Microsoft, Nintendo triumvirátus ellen. Kíváncsiak leszünk, hogy a PC-s alkatrészeket gyártó cégek miképp reagálnak. Mindenesetre például egy videókártya esetében a szakértő felhasználót engedi kellene, hogy javításokat végezzen (újrapasztázás, ventillátorok cseréje, kitisztítás, ilyesmi).

Forrás: WCCFTech, FTC

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.