Fellélegezhet az amerikai tiltás ellenére a Huawei?

TECH HÍREK – Hiába vádolják sokan azzal az USA-ban Huawei-t, hogy több szálon is kötődik a Kínai Kommunista Párthoz, valahogy mégsem valósult meg a teljes körű tiltás a cég termékei kapcsán.

 

2019-ben az amerikai törvényhozásban beiktattak egy törvényt, ami megakadályozta a Huawei (főleg hálózati) technológiájának használatát. Most viszont úgy tűnik, hogy az amerikai védelmi minisztérium ezt nem akadályozhatja meg, ami a Pentagonnál okozott pár mérges pillanatot, ugyanis a minisztérium központja hivatalos felmentést szorgalmaz, amely megakadályozza, hogy a kormányzati ügynökségek olyan vállalatokkal kössenek szerződést, amelyek Huawei márkájú hardvert telepítettek.

A világ telekommunikációs hardverének egyharmadát a Huawei gyártotta, így eléggé mélyen jelen van a cég szerte a Földön, és emiatt nehéz olyan márkájú és eredetű hardverre lecserélni mindent, amiben a Pentagon megbízik. A Bloomberg szerint a korábban a védelmi minisztériumnál dolgozó Brennan Grignon, aki azóta megalapította a 5M Strategiest, így nyilatkozott: „Vannak a világnak olyan részei, ahol szó szerint nem lehet elszakadni a Huaweitől. Az eredeti jogszabály mögött nagyon jó szándék állt, de a végrehajtás és a következmények megértése, hogy mit is jelentene ez, személy szerint úgy gondolom, hogy nem volt igazán átgondolva.”

Az amerikai alsó- és felső ház illetékes bizottságai egyaránt elutasították, hogy a 2025-ös nemzetvédelmi felhatalmazási törvénybe beépítsék a mentességet. Az Egyesült Államok kérte az Egyesült Arab Emírségeket, hogy távolítsanak el minden Huawei-berendezést, de Szaúd-Arábia, illetve pár latin-amerikai ország kérésére ezt elutasították. Mások is tiltakoztak a hardver cseréje ellen, mivel a Huawei a versenytársakhoz képest versenyképes árazást használ. A gazdasági stratégiai intézet elnöke, Clyde Prestowitz együtt érez a Pentagonnal, mivel rendkívüli kihívást kell megméretnie, de eközben a szervezetet „lustának” is hívta. Szerinte minden lépést meg kell tenni, hogy a Huawei jelenlétét meg tudják szüntetni, de még az amerikai hadsereg személyzete is számos munkakörben függ a cég berendezéseitől (az afrikai hadműveletek végrehajtásában vagy a nemzetközi légi bemutatókon részt vevő magas rangú tisztviselők esetében).

A mentesség meghosszabbítása lehetővé tenné az amerikai hatóságok számára, hogy további hardvereket vásároljanak, feltéve, hogy ez összhangban van az ország nemzeti érdekeivel. A Pentagon azonban valószínűleg nem fogja figyelmen kívül hagyni a Huawei-berendezések további használatának feltételezett biztonsági kockázatát.

A cikkünkre egyébként reagált a magyarországi Huawei is és a válaszukat változtatás nélkül az alábbiakban közöljük:

„A Huawei Technologies függetlenül működő, munkavállalói tulajdonában álló, kínai magánvállalat, ezzel ellentétes vádak geopolitikai indíttatásúak, azokat semmilyen bizonyítékkal sem támasztották alá. A vállalat a világ több mint 170 országában és régiójában van jelen, és mindenhol a nemzetközi és helyi jogszabályokat, üzleti jógyakorlatokat szigorúan betartva végzi tevékenységét. A Huawei több mint 30 éve bizonyítottan egyetlen szándékosan rosszindulatú kiberbiztonsági incidensben sem volt érintett.” 

Forrás: WCCFTech, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.