Elon Musk tagadja, hogy milliókat csalt volna el a Twitter befektetőitől!

Egy szerda esti (errefelé csütörtöki) keltezésű dokumentumban a Twitter tulajdonosa azt állítja, hogy nem káros szándékkal felejtett el valamit közölni az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek (SEC).

 

Mit felejtett el Musk? Nem közölte a SEC-kel, hogy egy jelentős részesedést szerzett a közösségi médiás cégben, mielőtt azt levette volna a tőzsdéről. Eléggé kacifántosan kaparintotta meg a Twittert, és volt egy időszak, amikor Musk megpróbálta megakadályozni a megállapodást, hogy egy befektetői csoporttal kössön egyezséget, és így egy több milliárd dollárra rúgó részesedést szerezzen a Twitterben. A korábbi részvényesek emiatt beperelték Muskot, mert a kései tájékoztatás miatt ők profittól estek el, hiszen a Twitter részvényei értéke 27%-kal is emelkedtek, miután pozíciója nyilvános lett, erre ő annyit kért, hogy szüntessék meg az eljárást, és tagadta a csalással kapcsolatos vádakat is.

Erről először a Reuters számolt be. A keresetet tavaly szeptemberben nyújtották be ellene, és ebben arra utalnak, hogy a milliárdos elrejtette és félrevezette a szerepét, amivel a Twitter működését befolyásolva abban nagyobb részesedésre tudott szert tenni. Először 2022 januárjában vásárolt a madaras platform részvényeiből, és április elejére már 2,6 milliárdot költött erre, ugyanis március 14-én kb. 42 millió részvényt vásárolt, ezzel több mint 5%-os tulajdonrész lett az övé. Csakhogy emiatt a SEC törvénye kötelezte volna arra, hogy 10 napon belül közölje a pozícióját, hogy a Twitter többi befektetője is információt szerezhessen, miszerint a cég az ő célkeresztjében van. Ezt nem tette meg, és csak további részvényeket vásárolt, de mivel annak értéke nem változott, a pert indító befektetők szerint Musk több mint 200 millió dollárt spórolt meg…

Musk a vádakat tagadja, és az ő dokumentuma szerint egy „hiba” van a bizonyítékokban, amit gyorsan orvosolt, amint tiszta volt az értékpapírokra és tőzsdékre vonatkozó törvény 13. szekciójának megsértése. Amint Musk közölte részesedését, ezt egy 13G-s formanyomtatvánnyal tette a SEC irányába, amivel megúszta, hogy a szándékát közölnie kelljen. A befektetők szerint egy 13D-s iratot kellett volna benyújtani, mert be akarta folyásolni a Twitter működését. Musk még azt is tagadja, hogy a Morgan Stanley bankkal olyan módon dolgozott együtt a Twitter részvényeinek megvásárlásán, hogy a piac nem jött rá a tervekre. Először megtagadta a regulátor által kijelölt meghallgatásokon való részvételt, majd májusban végül erre rábólintott.

Röviden tehát az történt, hogy Musk titokban vásárolt be a Twitter részvényeiből, amivel a régebbi részvényeseket megkárosította, ő pedig mindent tagad…

Forrás: WCCFTech, Wall Street Journal

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)