A Longlegs sokban hasonlít ehhez a kultikus TV-sorozathoz

MOZI HÍREK – Nehéz visszaemlékezni egy olyan közelmúltbeli filmre, amely annyira váratlanul sikeres lett volna, mint a Longlegs. Oz Perkins legújabb filmje pontosan olyan rémisztő és nyugtalanító, mint ahogy a korai hírek ígérték, köszönhetően a hangulatos operatőri munkának és Nicolas Cage valóban félelmetes alakításának, aki a címszereplő szörnyet alakítja. A kritikák jogosan hasonlították A bárányok hallgatnak című filmhez, mivel mindkét film egy fiatal FBI ügynökről szól, aki egy sorozatgyilkos nyomában jár, és érzelmileg megterhelő kihívásokkal néz szembe, miközben a sötétség szívébe tekint.

 

Bár ezek a hasonlítások helytállóak, a Longlegs mégis egyedi alkotás, különbözve a többi Hannibal Lecter utánzótól a természetfeletti elemek használata révén. Valójában, a súlyos okkult képek és Cage másvilági alakítása miatt a Longlegs inkább David Lynch kultikus TV kedvencéhez, a Twin Peakshez hasonlítható.

 

Longlegs és a Twin Peaks a mindennapi sötétséget mutatják be

 

Ami segített a Twin Peaksnek kiemelkedni a számtalan más rendőrségi drámából, az az (kezdeti) érdektelensége a gyilkossági rejtély megoldása iránt, ami elindította a sorozatot. A fő cselekmény rendszeresen elakadt, mivel az FBI különleges ügynöke, Dale Cooper zsákutcákba futott, és ez lehetőséget adott David Lynchnek, hogy felfedezze, milyen hatással volt Laura Palmer halála a közösségre. Annak ellenére, hogy a show félrevezető reklámozása volt, a Twin Peaks végül egy olyan sorozat lett, amely arról szólt, hogy a látszólag tökéletes külváros egy sötét titkokkal teli város álca volt.

Valóban, maga Laura Palmer sem volt olyan ártatlan, amilyennek közeli barátai és családja hitték. Ahogy az előzményfilm, a Fire Walk With Me hatékonyan bemutatta, kettős életet élt, tele prostitúcióval, drogfüggőséggel és szexuális zaklatással. Ez világossá tette, hogy a sorozat kezdeti horgonya egy félrevezetés volt, és hogy a címbeli város aljas alvilága ugyanolyan felelős volt a haláláért, mint a valódi elkövető. Az idilli felszínek és a sötétebb igazságok közötti kontraszt további hangsúlyt kapott, amikor kiderült, hogy Laura látszólag szerető és tisztelt apja, Leland Palmer, volt a gyilkosa.

A Longlegs is hangsúlyozza ezt a kontrasztot, de kevésbé a cselekményén és környezetén keresztül, inkább a karakterfejlődés révén. Különösen, a címszereplő gyilkosról kiderül, hogy szándékában állt a főszereplő Lee Harker-t egyik áldozatává tenni gyermekkorában, de az anyja, Ruth (akit Alicia Witt hibátlanul alakít), vonakodva megállapodást kötött, hogy az ő cinkosa lesz. Ez megkímélte a lányát és lehetővé tette, hogy normális gyermekkora legyen, miközben ő végezte a gonosz tetteit, és így a film drámai ívének nagy része arról szól, hogy Lee visszaemlékszik és megbékél egy gyermekkorról, amely sokkal sötétebb gyökerekkel rendelkezik, mint amilyennek hitte.

Az, hogy Ruth a Longlegs megbízásából cselekszik, lehetővé teszi a film számára, hogy társadalmi kommentárt is megfogalmazzon a társadalmi intézmények alatti fenyegetésről. Amikor Ruth a Longlegs démoni babáit szállítja a családoknak, apácának álcázza magát, aki ajándékot hoz az egyháztól, miközben valójában a vallás álcáját használja fel arra, hogy az ördög munkáját végezze. Mindez segít a filmet egy természetfelettibb szintre emelni, és megkülönböztetni számtalan más sorozatgyilkosos thrillertől.

 

A Longlegs a gonosz természetéről szól

 

A másik mód, ahogy a Longlegs emlékeztet David Lynch filmográfiájára, különösen a Twin Peaksre, az, ahogy a gonosz természetét és annak mindent átható jelenlétét vizsgálja a világban. A Twin Peaks valójában kényszerből vált egy természetfelettibb show-vá; míg David Lynch soha nem akarta felfedni Laura Palmer gyilkosát, az ABC kényszerítette erre, és végül engedett. De hozzáadott egy műfaji váltást a leleplezéshez – míg Leland Palmer volt a tettes, valójában egy gonosz, interdimenzionális lény, csak BOB néven ismert, szállta meg. Jelenléte megalapozta a sorozatot, hogy egy modern harc legyen a jó és a rossz erői között, legalábbis addig, amíg alacsony nézettség miatt hirtelen le nem állították.

Míg BOB a fájdalom és bánat világos megtestesítője volt, ellenpontja a főszereplő Dale Cooper volt, aki minden furcsasága ellenére Lynch legegyértelműbb kifejezése volt az alapvető, mindennapi jóságnak. Szinte spirituális jellege először akkor válik nyilvánvalóvá, amikor BOB kényszeríti az elítélt Lelandet, hogy öngyilkosságot kövessen el a show egyik legjobb epizódjában, ami arra készteti Coopert, hogy egy buddhista imát mondjon a halottakért utolsó pillanataiban, lehetővé téve számára, hogy békésen átlépjen a túlvilágra. Ezeknek a karaktereknek a fény és sötétség megtestesülése csak még kifejezettebbé vált a sorozat fináléjában, amikor szembekerültek egymással a titokzatos Fekete Házban.

Ami a Longlegs címszereplőjét olyan félelmetessé teszi, Nicolas Cage kiváló alakításán túl, az az, hogy már a természetfeletti eredete feltárása előtt is másviláginak tűnik. Valami alapvetően hibás benne, és úgy tűnik, mintha a gonosz fogalmának fizikai megtestesülése lenne. Ez különösen világossá válik, miután meghal körülbelül egy órával a filmben, mivel bár fizikailag már nincs jelen, Ruth életben tartja őt lélekben, és folytatja küldetését, hogy viszályt szítson a városban.

Közben Lee Harker a filmben mind Laura Palmer, mind Dale Cooper helyettesének tekinthető. Mint Laura, ő is egy érzelmi megpróbáltatásokkal teli alak, aki kétségbeesetten próbálja nem hagyni, hogy traumatikus múltja meghatározza őt, és ahogy az a kétértelmű utolsó jelenetben látható, erkölcsisége talán nem olyan egyértelmű, mint gondoltuk. De mint Dale Cooper, ő is a Longlegs legközelebbi lelkiismerete, harcolva azért, amiben hisz, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy szembenéz a gonosz megtestesülésével.

 

A Longlegs és a Twin Peaks tökéletesek a hangulatukban

 

Bár a Longlegs és a Twin Peaks összehasonlítása nem teljesen egyértelmű, van egy lényeges hasonlóságuk, és ez az atmoszférájuk – ami egyben a legnagyobb erősségük is. A Twin Peaks részben azért vált oly kedveltté, mert annyira egyedinek tűnt más rendőrségi drámákhoz képest a televízióban; fokozott hangulata és természetfeletti elemei miatt úgy érezhette az ember, hogy bármi megtörténhet.

A Longlegs ugyanezt az érzést kelti, mivel kezdetben megalapozott hangulata az idő múlásával eloszlik, és végül másvilági thrilleré alakul. A film nézése során az átalakulás kibontakozásának élvezete segít abban, hogy a Longlegs több legyen, mint egy egyszerű kasszasiker. A Longlegs most játszik a mozikban országszerte. A Twin Peaks pedig a SkyShow-time-on streamelhető.

Forrás: MovieWeb

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu