Véget ért a Vikingek: Valhalla – íme minden, amit tudni érdemes a fontosabb szereplők későbbi sorsáról!

MOZI HÍREK – Sokan elégedettek a Vikingek: Valhalla utolsó évadával, ám jó néhány karakter sorsáról nem tudtunk meg mindent, amit kellene… VIGYÁZAT: spoilerek a sorozat utolsó évadából!

 

 

A Vikingek: Valhalla utolsó évada akciódús és drámai volt. Ugyanakkor nem volt kielégítő. Habár a történelmi sorozatot lezáró utolsó nyolc epizód élvezetes volt, sok megválaszolatlan kérdést hagyott maga után. A sorozat három évadon keresztül mutatta be a középkori skandináviaiak, angolok és normannok életét. A viking felfedezések, hódítások és az uralomért folytatott harcok történetét, amelyben Freydis, Leif, Harald Sigurdsson, Cnut, Emma és mások is részt vettek, dinasztikus kapcsolatok és egymással versengő érdekek bonyolult hálózata szőtte át.

Mivel nem lesz negyedik évada a Vikingek: Valhallának, a harmadik évad feladata volt, hogy olyan véget vessen a sorozatnak, amelynek van értelme.

Vagy legalábbis betekintést engedjen abba, hogy mi történt a sorozat befejezése után. A sorozat ezt részben elérte, de sokkal több kérdés maradt, mint válasz.

 

 

Vikingek: Valhalla / Vikings: Valhalla

 

 

Harald Sigurdsson sorsa apaként tisztázatlan

 

A Vikingek: Valhalla utolsó évadában Freydis Eriksdottier szeretőt fogad, Stigr-t. Stigr gyógyító, utazó, és végül az a férfi, aki megmenti Jomsborg sok lakosának életét, miután megmérgezték őket. Miután Freydis elhagyja Grönlandot, hogy visszatérjen Kattegatba, Stigrre hárul a feladat, hogy megtalálja a fiát Harald Sigurdssonnal, akit szintén Haraldnak hívnak. A végén a nézők láthatják, hogy a fiatalabb Harald biztonságban van, és újra összebarátkozik Stigrrel, de semmi jel nem utal arra, hogy a kisfiú valaha is találkozik az apjával.

Az ifjú Harald talán soha nem kerül szemtől szembe Harald Sigurdssonnal. Ugyanis az idősebb Harald azt tervezi, hogy elfoglalja az őt megillető helyet Norvégia királyaként. Kikiáltja magát királynak, és visszatér Norvégiába, ezzel a sorozat véget ér. Freydis és a bátyja, Leif a másik irányba megy, visszatérnek Grönlandra, mielőtt továbbindulnának az „arany földre”, Észak-Amerikába.

Történelmileg Harald norvég király valóban átvette a hatalmat, miután visszatért Norvégiába. A Harald Hardradának vagy „kemény uralkodónak” is nevezett viking magával vitte a Konstantinápolyban, Kattegatban és azon túl szerzett tapasztalatait Norvégiába, és dühét Dániára szabadította. Kr. u. 1066-ra Harald Hardrada Angliát vette célba. Az év szeptemberében Hardrada és egy hajóflotta partra szállt északon. Fulfordnál angol grófok ellen harcoltak, mielőtt szeptember 25-én a Stamford Bridge-i csatában Harold Godwinson királlyal kerültek szembe. Harald Hardrada meghalt a csatában, véget vetve uralmának és hatalomvágyának.

 

A Vikingek: Valhalla izgalmas jövőt ígért Normandiai Emma számára

 

Rollo, egy viking és Normandia első hercegének leszármazottjaként Emma vérvonala Skandináviához és Normandiához kötődik. Házasságai Angliához is kapcsolták, ami erőteljessé, ugyanakkor sebezhetővé is tette. Ugyanez igaz a gyermekeire is. Cnut halála előtt Emma kapja meg Anglia irányítását. Ez történelmileg nem teljesen igaz, de rávilágít a második férje halála utáni nehéz helyzetére.

A Vikingek: Valhalla utolsó epizódjában Emma a mostohafiához, Harold Harefoothoz bújik, ami arra utal, hogy elcsábíthatja őt. Ismétlem, semmi sem utal arra, hogy ez valaha is megtörtént volna. Harold Harefoot, Cnut és első felesége, Aelfgifu fia, Anglia társuralkodója lett Harthacanuttal, Cnut és Emma fiával. Harthacnut Dániába ment, Harold Harefoot pedig magához ragadta a hatalmat egész Anglia felett. Csak Harold Harefoot 1040-ben bekövetkezett halála után lett Harthacnut Anglia egyedüli uralkodója.

Harthacanut azonban csak rövid ideig uralkodott. Az ő halála Kr. u. 1042-ben azt jelentette, hogy Anglia koronája Edwardra, Emma fiára esett, aki Emma és II. Aethelred fia. A másik fia, Alfréd megvakult egy sikertelen angliai invázió során, 1035-ben. A történészek elmélete szerint Godwin grófnak köze volt az Alfrédot ért kegyetlenkedésekhez, aki még ugyanabban az évben belehalt sebeibe. Az Encomium Emmae Reginae című, Emma királynőt dicsőítő 11. századi mű leírja, hogy Godwin hogyan kínozta halálra Alfrédot.

 

 

Vikingek: Valhalla / Vikings: Valhalla

 

 

Mi lett a többiekkel?

 

A sorozat végén több szereplőről nem esett szó, például Normandiai Vilmos hercegről, Stigről és Godwin grófról. Normandiai Vilmos herceg, bár kevés képernyőidőt kapott, jelentős szereplő volt a 11. századi politikában. 1047-ben, nagykorúsága elérésekor vette át a hatalmat, és gyakran kegyetlenséggel és nepotizmussal tartotta meg azt. Féltestvérei, Odo és Robert, szintén fontos szereplők voltak, és 1066-ban Vilmos mellett harcoltak Anglia királyi címéért.

Stigr, a történelmi alapok nélküli karakter, utoljára Grönlandon tűnt fel, ahol Harald és Freydis fiát találta meg. Sorsa ismeretlen maradt, ami kíváncsiságot keltett a nézőkben.

Godwin gróf, aki mindig a megfelelő emberek kegyeit kereste, II. Aethelred, Edmund Ironside és Károly király bizalmasa volt. Továbbra is ügyesen navigált a viking és angolszász uralom alatt, míg fia, Harold, 1066-ban Anglia királya nem lett.

Forrás: Encyclopedia Britannica, Encomium Emmae Reginae

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu