Az Assassin’s Creed subredditjén megelégelték a történelmi pontosságra vonatkozó kritikákat!

Az új Assassin’s Creed-epizód miatt nagyon sokan kritikus hangnemet ütöttek meg a Redditen, és a moderátoroknak tele van a hócipőjük ezzel az egésszel.

 

Yasuke vagy sem, volt egy afrikai férfi, aki Nobunaga Odát szolgálta a XVI. századi Japánban, és akörül van a vita, hogy ő szamuráj volt-e vagy sem. Thomas Lockley például úgy írta, hogy Nobunaga egyik szamurája volt, és a kifejezés pusztán azt jelenti, hogy az egyik hadurat szolgálta az illető. A játékot pedig azért kritizálják, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy egy sötét bőrű karakter legyen egy középkori japán történet főszereplője. Elővették a történelmi pontatlanság, illetve a kényszerített diverzitás kártyáját is.

Erre az Assassin’s Creed subredditjének moderátorai fogták a billentyűzetüket, és nyíltan kimondták, hogy ebből elegük van: „Az Assassin’s Creed Shadows megjelenésével bizonyos személyek beáramlottak a különböző online közösségekbe, például ebbe a subredditbe, és a „történelmi pontossággal” kapcsolatos érveket hoztak fel. Mivel mindannyian kimerültünk ebben az unalmas vitában, amelyet már végtelenül sokan kibeszéltek, nem is beszélve arról, hogy a Ubisoft nemrégiben kiadott hivatalos nyilatkozata még tovább súlyosbította ezt a helyzetet, szeretnénk még egyszer emlékeztetni a vitákban résztvevőket arra, hogy pontosan mit is takar ez a franchise, és hogy miért nem volt soha semmi értelme ezeknek a vitáknak, hacsak nem a rosszhiszeműségről van szó.

Az Assassin’s Creed történelmi fikció. Ez azt jelenti, hogy bár bizonyos helyszínek, események és figurák a valóságon alapulhatnak, sőt, némileg még a pontosságra is fókuszálhatnak, az ábrázolásuk nagyrészt eltúlzott egy élvezetesebb videojáték érdekében. Bár eddig minden játékos főszereplőnk fiktív volt, Yasuke egyeseknek azt a téves benyomást keltette, hogy a fenti szabály nem érvényes. Ez még mindig így van. Yasuke, aki egy szamuráj, ahogyan azt több elismert történész is megerősítette világszerte (beleértve a japánokat is), nem biztos, hogy olyan nagy szerepet töltött be a való világban mint a Shadowsban. Ez rendben van. Ez egy videojáték. Nem arra való, hogy az Assassin’s Creedet a tényleges történelmi ismeretek forráskönyveként használd. Arra való, hogy arra kényszerítsen, hogy saját külső kutatást végezz, miután elmerültél a hitelesség egy villanásnyi bepillantásában.

Nem azért vagyunk itt ebben a közösségben, hogy a történelmi feljegyzésekről vitatkozzunk. Rajongóként a legtöbben megértjük, hogy bár ezek a játékok nagyszerű betekintést nyújtanak abba, hogy milyen lehetett a történelmi környezet, és jól szórakozunk, ha összehasonlítjuk őket a tényleges feljegyzésekkel, nem a pontosságot hajszoljuk ebben a franchise-ban, és elsősorban más okokból játszunk. Ha tehát kifejezetten azért vagy itt, hogy kommenteket hagyj a Yasuke szerepeltetése miatti elégedetlenségedről vagy más pontatlan részletekről, amelyekre a Ubisoft feudális Japán ábrázolásában rámutattak, akkor ideje megértened, hogy ez nem a megfelelő hely erre a vitára, és soha nem is lesz az. Nyugodtan vigyétek máshová a nemtetszéseteket, távol ettől a franchise-tól és közösségeitől. A további hozzászólásokat, amelyek Yasuke társadalmi státuszát próbálják vitatni, a játékban való szerepeltetését becsmérlik, vagy a történelmi pontossággal kapcsolatos aggodalom trollkodással határos kijelentéseket tartalmaznak, gyorsan eltávolítjuk, és kitiltással jutalmazzuk,” írták a moderátorok.

Azért nem csodáljuk, hogy ennyire megunták a vitát.

Forrás: PCGamer, Smithsonian

 

There is no "debate" – Yasuke was a Samurai. If you disagree, you can do that somewhere else.
byu/AutoModerator inassassinscreed

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)