Európai petíció hozhat változást a többjátékos játékok megőrzésében! [VIDEO]

Mivel egyre több olyan játék van, ami jön, lát, majd eltűnik, így teljesen játszhatatlanná válik, és ezt egyre többen kezdik megelégelni.

 

Tavaly közel egy tucat játék tűnt el a digitális süllyesztőben pusztán azért, mert a kiadók lekapcsolták a szervereket. A Battlefield, a Call of Duty: Warzone, a Spellbreak, a Gundam Evolution, vagy a Knockout City is érintett volt ebben. Egy játék játszhatatlanná válása főleg akkor tud idegesítő lenni, ha azt megvásároltuk, azaz nem egy free-to-play címről van szó. A lent beágyazott videóban Ross Scott (a YouTube-on a Freeman’s Mind csatornát futtatja, és beszámoltunk már a Stop Killing Games nevű kampányáráól is) az eltűnő játékokat ahhoz hasonlította, amikor a némafilmek korszakában a vetítés után elégették a szalagokat, hogy kinyerjék belőlük az ezüstöt…

Ezért elindult egy európai polgári kezdeményezés. Ha az EU állampolgárai közül 1 millióan írják alá a petíciót, lehetőség adódhat arra, hogy egy törvény születhessen, és így az EU kötelezheti a kiadókat, akik licenszelik vagy eladják a videojátékokat (vagy ahhoz köthető funkciókat vagy asseteket) a fogyasztóknak, hogy a játékokat funkcionális, játszható állapotban kell tartaniuk abban az esetben is, ha a szervereket lekapcsolják, vagy ha a stúdiót bezárják. „Egyre több kiadó árul olyan videojátékokat, amelyek működéséhez az interneten keresztül kell kapcsolódni a játékkiadóhoz, vagy „haza kell telefonálnia”. Bár ez önmagában nem jelent problémát, amikor az ilyen típusú játékok támogatása megszűnik, a kiadók nagyon gyakran egyszerűen megszakítják a játék működéséhez szükséges kapcsolatot, megsemmisítik a játék összes működő példányát, és széles körű intézkedéseket hoznak annak megakadályozására, hogy a vásárló bármilyen módon megjavítsa a játékot,” írja a petíció.

A kezdeményezés arra kötelezné a kiadókat, hogy a játék életben tartásához szükséges erőforrásokat biztosítsa. Így a játékosok a saját szervereiken futtathatnák a játékot, és így eltávolíthatnák a már nem működő szerverekhez való kapcsolat szükségességét. Ezt tette a Knockout City is. A kezdeményezés a mikrotranzakciókat (skinek, más fizetős funkciók) kínáló játékokra is kitér: ha megveszünk valamit, akkor azt bármikor lehetne használni, így egy ingyenes játék is valamilyen formában is életben maradna.

A kezdeményezést a lenti második linken lehet aláírni.

Forrás: PCGamer, European Citizens’ Initiative

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)