Hollywood összeomolhat az új kimutatások adatok szerint

MOZI HÍREK – A FilmLA adatai szerint Hollywoodban 2023 óta folyamatosan csökken a termelés, jelentős visszaesést mutatva a tévés, valóságshow és mozifilmes kategóriákban. A visszaesés már a forgatókönyvírók sztrájkja előtt megkezdődött, amit a WGA és a SAG-AFTRA tevékenysége is tovább súlyosbított, hozzájárulva az iparág általános lassulásához. Ennek ellenére lépéseket tesznek az ipar újjáélesztésére, olyan nagy franchise-ok vezetésével, mint a Marvel, a DC és a Star Wars.

 

A FilmLA, a Los Angeles város és megye engedélyezési nonprofit szervezetének hivatalos adatai szerint Hollywoodban 2023 óta folyamatosan csökken a termelés. A július 2024-ben kiadott produkciós jelentés összehasonlította a 2023-as és 2024-es év első két negyedévét különböző kategóriákban, beleértve a mozifilmeket, valóságshow-kat, forgatókönyves és forgatókönyv nélküli tévéműsorokat, valamint tévésorozatokat.

A WGA és a SAG-AFTRA tevékenysége jelentős hatással volt az iparra, különösen 2023 júliusától, amikor a színészek munkabeszüntetést tartottak; mindazonáltal a termelés visszaesése már a forgatókönyvírók sztrájkja előtt megkezdődött. A FilmLA által közzétett grafikon megmutatja a forgatási napok különbségét 2024 első két negyedévében az előző évhez képest, ami a produkciós volumen csökkenését jelzi.

A tweet szerint 2023 első és második negyedévében 7476 és 6566 forgatási nap volt. Ezt összevetve 2024 első és második negyedévével (6823 és 5749 forgatási nap), egyértelmű csökkenés figyelhető meg, ami azt mutatja, hogy ez egy összesített jelentés a játékfilmekről, tévéműsorokról, valóságshow-król és egyebekről.

Bár a számok papíron nem tűnnek nagy különbségnek, a valós elemzés során a csökkenés jelentős, különösen azért, mert a legtöbb kategória hozzájárul ehhez, míg csak néhány mutatott enyhe növekedést a termelésben. Különösen a játékfilmgyártás 3,3 százalékkal, a reklámgyártás pedig 5,1 százalékkal esett vissza, de ezek az adatok eltörpülnek a televíziós kategória hatalmas visszaesése mellett.

A jelentések szerint a szélesebb tévés kategóriában a forgatási napok száma 27,7 százalékkal csökkent, a valóságshow-k esetében pedig 56,9 százalékos visszaesés történt, bár más alkategóriák egyensúlyban tartották a mérleget. A forgatókönyves, tévédrámák és tévépilotok kategóriákban jelentős növekedés volt tapasztalható a tartalomgyártásban, 54%-tól 103%-ig terjedően, de ez nem segít abban, hogy a valóságshow-k produkciós hatása kisebb legyen, mint a forgatókönyves tévé esetében.

FilmLA grafikonja továbbá azt mutatja, hogy a helyszíni forgatási szintek az elmúlt öt évben 33,4 százalékkal csökkentek, ami tovább alátámasztja a szezonális átlagstatisztikákat, mivel egyharmadnyi csökkenés az évek során nem elhanyagolható. Mindenesetre az alacsonyabb volumenek maradnak, különösen kevesebb lehetőséggel Hollywoodban, amely még mindig a sztrájk utóhatásaival küzd.

 

Hogyan kezelheti Hollywood a visszaesést?

 

Bár a jelentések tagadhatatlan valóságot hangsúlyoztak, nyilvánvaló volt, hogy Hollywood évek óta fokozatos hanyatlásban volt, miközben a közönség nagyobb tévékategóriákra váltott. Ennek ellenére a streaming szolgáltatások megjelenése visszahozta a nézőket a filmekhez és a mozihoz általában.

Bár nehéz azonnali megoldással előállni, mivel még a mozi-szakértők is nehezen találják meg, egy új mozi korszakába lépünk, ahol a nagy franchise-ok, mint a Marvel, a DC és a Star Wars újra lendületet kapnak kísérletezés révén. James Gunn és Peter Safran újraindítják a DC-t, míg a Marvel Moziverzum egy új fázisba lép.

Másrészt több Star Wars projekt is készül, kedvenc írók, mint Dave Filoni felügyelete alatt. Hozzátéve más jelentős franchise-okat, mint az Alien, MonsterVerse és Mission: Impossible, amelyeknek számos projektje várható a következő években, a jövő ígéretesnek tűnik a világ legnagyobb iparának visszatérésére.

Források: MovieWeb

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.