Az amerikai igazságügyi minisztérium beperli a TikTokot a gyerekek miatt!

TECH HÍREK – Az igazságügyi minisztérium (amit innentől az angol rövidítésén nevezünk: DOJ) úgy véli, hogy a kínai ByteDance nyugati piacra szánt közösségi platformja sok-sok adatot gyűjt.

 

A DOJ szerint illegálisan többmilliónyi gyerek adatait gyűjtötte be a TikTok, és ezzel megsértették a gyermekek online adatvédelméről szóló törvényt (COPPA), mert a kiskorúak is létre tudtak hozni fiókokat szülői beleegyezés nélkül, és amikor az információk törlését igényelték, a TikTok ezt nem tette meg. Erre a cég szóvivője annyit mondott, hogy ezek a jogsértések már el lettek hárítva, így ezek csak indokolatlan vádaskodások.

A TikTok minden egyes COPPA-jogsértésért akár 51744 dollárt kell, hogy  fizessen, és már több országban is fontolgatják a kínaiak platformjának betiltását. Az Egyesült Államokban arra kényszeríthetik a site-ot, hogy a ByteDance adja ezt el, és így ne legyen egy ellenséges ország birtokában a platform. A TikTok erre beperelte az amerikai kormányt, mert a site szerint az amerikai Kongresszus (a felsőház) be akarja tiltani az oldalt a felület egyik legnagyobb piacán.

A COPPA arra kötelezi a TikTokot, hogy bizonyítsa, hogy nem a gyerekek számítanak az elsődleges közönségének. Ezt eléri a site azzal, hogy a születési dátumot meg kell adni a regisztráció során… de a DOJ pont ennek hatékonytalanságára hívta fel a figyelmet, mert a kiskorúak téves dátumokkal át tudják ugrani ezt a korlátot. Direkt adatokat gyűjt a TikTok ezektől a felhasználóktól még akkor is, ha direkt kiskorúnak azonosították magukat a regisztráló felhasználók. A TikTok Kids Mode-ja is kritikát kapott, mert a szülők értesítése nélkül folyamatosan adatokat gyűjtött, ami ismét a COPPA megsértésének számít.

A TikTokot korábban ötezer szülő perelte be a gyerekeikre gyakorolt hatás miatt, és lényegében egy drognak nevezték a ByteDance oldalát a keresetben, így szexuállis, erőszakos és öngyilkossághoz kötődő tartalmakat is feldobott a felhasználóknak. A DOJ perével viszont az amerikai állam lényegében hivatalosan is odavágott a ByteDance felületének, így a két ország egymásnak feszül egy új fronton is…

Forrás: GameRant, DOJ

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)