Terminátor: klasszikus sci-fi mintájára írhatják újra az időugrás szabályait?! [VIDEO]

MOZI HÍREK – Az új Terminátor sorozat időutazását a Quantum Leap inspirálta.

 

 

A SkyNet még nem végzett. A szörnyű mesterséges intelligencia egy új Terminátor-képregényben ismét terrorizálni fogja az időfolyamot. Ezúttal a népirtó robotok meglepő inspirációt kapnak. A Dynamite Entertainmentnek adott interjújában Declan Shalvey író beszélt arról, hogy mi inspirálta új képregényét. A téren és időn átívelő történetben a kétségbeesett SkyNet különböző Terminátorokat küld az ellenállás őseinek megölésére. Ennek szellemében Shalvey a történetet a Scott Bakula főszereplésével készült ’90-es évekbeli Quantum Leap című sorozathoz hasonlította:

„Egyszer megkérdezték tőlem, hogy ha van egy licenc, amit szívesen megcsinálnék, mi lenne az? A válaszom a Quantum Leap volt, mert imádom azt a sorozatot. A minap rájöttem, hogy tulajdonképpen a Terminátorral is ezt csinálom, csak ez a pokolbeli >>Kvantumugrás<<. Ez nagyon érdekes, az egyetlen dolog, amit szeretnék csinálni, azt valami mássá alakítottam.”

A Quantum Leapben Bakula Sam Beckett szerepét játssza, akinek szokása, hogy „átesik” az időn, és a történelem során különböző emberek testébe költözik.

A sorozatnak nemrég volt egy rebootja, szintén Quantum Leap címmel, amelyben Raymond Lee alakította Ben Songot, aki hasonló helyzetben van, mint Beckett. Bár a Terminátor-franchise mindig is tartalmazott időutazást, könnyen belátható, hogy a Quantum Leap Shalvey ihletője: a képregény különböző, az idősíkban játszódó egysoros kiadványokat tartalmaz majd.

 

A Terminátor időutazási szabályai

 

A Terminátor franchise-tól nem idegen az időutazás. A Megváltás (Salvation) kivételével az egész franchise erre a koncepcióra épül. A felállás egyszerű: miután az emberiség végül legyőzi őket, a gépek vezetője, SkyNet robotgyilkosokat küld az időben, hogy megtámadják a Connor családot – egy olyan családot, amely végül az ő vereségéhez vezet. Eközben az ellenállás visszaküldi saját ügynökeit az időben, hogy megállítsák a SkyNet-et.

A Terminátor története során többféleképpen közelítette meg az időutazást. Az első Terminátor egy egyszerű időhurok: Sarah Connort Kyle Reese, egy férfi védi meg a jövőből, aki teherbe ejti őt John Connorral, aki később legyőzi a SkyNetet. A Terminátor 2: Az ítélet napja kissé optimistább, és azt hirdeti, hogy „Nincs más sors, csak amit mi magunk alakítunk ki”. Ez azt sugallja, hogy a jövőbeli gépháborút el lehet kerülni.

A Terminator 3: A gépek felemelkedése más irányt választott. A film vége megmutatta, hogy az idő előre meghatározott, és semmit sem lehet tenni a jövő elhárítása érdekében. Az ezt a filmet követő különböző folytatások és spin-offok tovább változtatták az időutazás szabályait a Terminátor-univerzumban – egyesek inkább párhuzamos idősíkokat használtak, míg mások egyszerűen figyelmen kívül hagyták az előzőeket, és saját történetet meséltek.

Forrás: YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."