A Csillagok háborúja színésznője szomorú diagnózist kapott – őszintén vallott az állapotáról!

MOZI HÍREK – A Csillagok háborúja folytatás-trilógiájának színésznője, Daisy Ridley újabb nehéz egészségügyi diagnózist árult el…

 

 

Daisy Ridley, a színésznő, aki azután vált sztárrá, hogy életre keltette Rey-t a legújabb Csillagok háborúja-trilógiában, megosztotta az igazságot az egészségi állapotáról. Graves-Basedow kórt diagnosztizáltak nála, egy autoimmun betegséget, amely a pajzsmirigyet érinti, és gyakran pajzsmirigy túlműködéshez vezet. Bár tavaly szeptemberben diagnosztizálták, Ridley jelenleg legújabb filmjét, a Lány a hullámok hátánt (Young Woman and the Sea) népszerűsíti, és kihasználta az alkalmat, hogy exkluzív interjút adjon a Women’s Health magazinnak.

A cikkben Ridley megerősíti, hogy tavaly az állandó „szapora szívverés, fogyás, fáradtság és kézremegés” miatt endokrinológusnál kötött ki. A színész mindig is nyíltan beszélt arról, hogy endometriózissal és petefészek-cisztákkal küzd, de most egy újabb csatát kell megvívnia. A tünetei a legutóbbi produkciók alatt váltak nehezen kezelhetővé, és visszatekintve saját rugalmasságán csodálkozik:

„Korábban fel sem fogtam, milyen rosszul éreztem magam. Aztán visszanéztem, és azt gondoltam: >>Hogy csináltam ezt?<<„

A színésznő élete hirtelen fordulatot vett. A Graves-diagnózist követően egészségesebb szokásokat kellett beépítenie az amúgy is egészséges életmódjába. Bár évek óta vegán, a testgyulladásos problémák miatt úgy döntött, hogy a glutént is teljesen elhagyja az étrendjéből: „Nem vagyok szuper szigorú ebben, de általában a glutén csökkentésétől jobban érzem magam”.

„Mindannyian olvastuk a statisztikákat a nem vagy aluldiagnosztizált nőkről, és valahogy meg kell barátkozniuk azzal, hogy azt mondják: >>Én tényleg, tényleg nem érzem jól magam<<, és nem azt, hogy >>Jól vagyok, jól vagyok, jól vagyok, jól vagyok, jól vagyok<<. Egyszerűen normalizálódott, hogy nem érezzük jól magunkat.”

 

 

FILMKRITIKA - Amikor Trudy Ederle 1926-ban átúszta a La Manche csatornát, New York City történetének legnagyobb parádéját rendezték tiszteletére. Csillagok háborúja

 

 

Mi a Graves-Basedow kór, a pajzsmirigybetegség, amelyben a Csillagok háborúja színésznője szenved?

 

A Graves-kór hasonlít a pajzsmirigy túlműködésre. Tünetei közé tartozik a hirtelen fogyás, az izomgyengeség és az alvászavarok. Az állapot teljes mértékben kezelhető, de az okai továbbra is tisztázatlanok, egyes szakemberek szerint genetikai tényezővel állhat összefüggésben. Gyakran a tünetek hasonlósága miatt a diagnózist hajlamosak a pajzsmirigy túlműködéssel összefüggésbe hozni.

A kezelés az évek során változott, de Ridley is úgy döntött, hogy gyökeresen megváltoztatja edzésprogramját. Amikor edzőjéről, Matt Bevanról beszél, Ridley azt mondja: „Ő egyszerűen annyira jó. Érti a testet; érti a fáradtságot. Sok olyan dolgot csinálok, ami reaktív és funkcionális”.

Miközben a legújabb filmjére edzett, Ridley-nek rengeteget kellett úsznia, ahogyan a fénykarddal való hadonászás közben is kargyakorlatokat kellett végeznie. Az interjúban Ridley megosztja a rutinját, amikor a Lány a hullámok hátán című filmre készült, amely az első nő igaz története, aki átúszta a La Manche-csatornát:

„Amikor először úsztam a szerep kedvéért, egy 20 méteres medencében voltunk, és még a felénél sem jártam, amikor pánikba estem. Azt mondtam: >>Nem tudom megcsinálni. Tényleg nem tudom megcsinálni.<<„

Ezután két és fél hónapig másfél órát kellett úszni, heti háromszor-négyszer. A produkcióhoz közeledve heti öt alkalomra növelte az edzéseket, mindezt Siobhan-Marie O’Connor olimpiai úszó felügyelete mellett. Végül a filmben látott hiteles alakítása után nyugodtan kijelenthetjük, hogy le a kalappal előtte. Nagyon alaposan felkészült a szerepre – pláne ilyen komoly egészségügyi problémák mellett!

Forrás: Women’s Health, THR

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."