A japán játékcégek is megszenvedték a tőzsdei mélyrepülést!

A tokiói tőzsde is megszenvedte a mostanában érzékelhető csökkenést, és az ottani játékcégek is mind mínuszt könyvelhettek el.

 

Augusztus ötödikén a tőzsde 4451,28 pontos csökkenést könyvelhetett el, ami az 1987-es tőzsdei krach óta az eddigi legnagyobb lett. A Nintendo, a SEGA, a Capcom, és a Square Enix mínuszban zárt, de nem annyira mint a Cave, ami 23%-os csökkenést ért el. A Capcom sem büszkélkedhetett (-16%), a Square Enix pedig viszonylag megúszta (-5%). A Nintendo három egymást követő napon is negatív eredményt ért el, így az idei adatokban mélypontra csökkent, holott a nagy N a negyedéves üzleti jelentésének közlése után egy pofont már kapott (be is számoltunk arról, hogy az eladásokban mekkora zuhanást könyvelhetett el a tavaly április-június negyedévhez képest a Nintendo).

A Capcom hiába mondta, hogy március végéig (a jelenleg futó üzleti év végéig) optimista kilátásuk van, a maximális zuhanást érték el egy nap alatt, ugyanis elérték azt a korlátot, amekkora értékkel a részvényeik értéke csökkenhet egy nap alatt. Persze a tokiói tőzsde más cégeknél is negatív eredményeket ért el, így a Microsoft, az Apple, illetve az Nvidia is mínuszba fordult. De mégis miért történt mindez?

Több tényező is van. Főleg az amerikai gazdaság körüli aggodalmak miatt történik ez (esélyes, hogy Amerika recesszióba fordul), továbbá a yen értéke rohamosan csökkent az amerikai dollárral szemben. Erre reagált a japán központi bank, amikor is a kamatlábat feltolta 0,1%-ról 0,25%-ra, és ezzel a yen értéke javult is. Mindenesetre a tőzsdék világszerte nem állnak stabil lábakon, és sosem tudni, hogy mikor jön egy olyan fordulat, amikor a befektetésünk valamelyik cégbe mínuszba fordul (volt, aki nem kevés pénzt költött az Intel részvényeire, majd rögtön utána a cég processzorbotránya kirobbant…).

Viszont talán most lehet jó ötlet a Nintendo részvényeiből bevásárolni, hiszen ha valamelyik cég képes gyorsan talpra állni, az pont a nagy N, amitől várjuk a Switch-utódot.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)