A riválisok felé nyit a SteamOS új bétája!?

STEAM DECK HÍREK – A Valve handheld PC-jére tervezett operációs rendszer új béta verziója hajlandó nyitni egy rivális készülék felé.

 

A Steam Deck alapból ezzel az operációs rendszerrel érkezik, ami az árat is lenyomja, mert Arch Linuxon alapszik, így nem kell Windows licenszért fizetni. Csakhogy az új SteamOS bétájának egyik újítása, hogy „az extra ROG Ally gombok támogatottak”. Hoppá: az Asus handheld PC-jét is támogatni kezdi a Valve fejlesztése? Ez korrekt dolog, hogy nyitnak a riválisok irányába. Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy dobhatjuk a Windows 11-et, viszont ez a frissítés arra utal, hogy Gabe Newell cége talán a többi nagyobb rivális felé is megteheti ezt a gesztust, így például a Lenovo Legion Go is megkaphatja a magáét. Vagy ott van az Ayaneo Kun. Satöbbi…

A SteamOS 3 tehát ezért komolyabb figyelemre lesz érdemes, hiszen ha megfelelően képes lesz a többi készüléken futni, ha esetleg nem nagyon szeretnénk Windows 11-et futtatni a gépünkön (pláne akkor, ha Intel-alapú masinánk van, ilyen például az MSI Claw is), akkor így módunk adódhat arra, hogy a Microsoft operációs rendszere helyett a Proton támogatási réteg segítségével egy könnyedebb rendszerigényű operációs rendszerrel talán még több teljesítményt tudjunk kicsikarni a hordozható PC-nkből.

Tavaly novemberben, a Steam Deck OLED megjelenésekor a PCGamernek ezt nyilatkozta Lawrence Yang, a készülék tervezője: „Az önálló SteamOS telepítő nagyon magasan szerepel a teendőink listáján, és dolgozunk rajta. De sokan ugyanazok az emberek, akik elérhetővé tennék a SteamOS általános telepítését, ugyanazok, akik a Galileo [Steam Deck OLED] működését is biztosítják. Reméljük azonban, hogy hamarosan, ez nagyon magasan szerepel a listánkon, és szeretnénk a SteamOS-t szélesebb körben elérhetővé tenni. Valószínűleg azzal fogjuk kezdeni, hogy elérhetőbbé tesszük más, hasonló gamepad stílusú vezérlővel rendelkező kézi számítógépeken. Aztán azon túlmenően pedig még több tetszőleges eszközre. Azt hiszem, a legnagyobb dolog az illesztőprogram-támogatás és annak biztosítása, hogy a rendszer működjön, bármilyen PC-n is landoljon. Mert jelenleg nagyon-nagyon a Steam Deckre van hangolva.”

Szóval ennek eljött az ideje…

Forrás: PCGamer, Steam

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu