A videojáték-színészek kevesebb titkolózást követelnek, amikor nemi erőszakos, vagy durva szexjelenetekről van szó

A videojátékokban dolgozó előadók nagyobb átláthatóságot követelnek az általuk vállalt projektek kapcsán, mivel egy új jelentés szerint az iparág titkolózása ahhoz vezethet, hogy a színészek váratlanul kerülnek kellemetlen vagy megterhelő jelenetekbe. A BBC jelentése számos mozgásrögzítő és szinkronszínész beszámolóját emeli ki, akik több nyitottságot szorgalmaznak a játékfejlesztők részéről.

 

Jessica Jefferies casting director a BBC-nek elmondta, hogy az előadók gyakran semmilyen információt nem kapnak a fejlesztőktől a játék természetéről vagy a forgatni kívánt jelenetekről egészen az utolsó pillanatig. „Egy e-mailt vagy egy hívást kaptunk a stúdiótól, hogy ezekre a napokra szükségünk van rád egy forgatáshoz,” magyarázta. „Ez volt az összes információ, amit kaptunk.”

Jefferies egy különösen kellemetlen élményről számolt be, amikor arra kérték, hogy játssza el egy szexuális erőszak áldozatát anélkül, hogy előzetesen tájékoztatták volna erről. „Megérkeztem, és közölték velem, hogy egy megrázó nemi erőszakos jelenetet kellene eljátszanom,” mondta a BBC-nek. „Ezt a cselekedetet a játékos annyi ideig nézheti, ameddig csak akarja egy ablakon keresztül, majd a játékos lelőheti ezt a karaktert a fején. Véleményem szerint ez teljesen indokolatlan volt.”

Hozzátette: „Nincs benne meztelenség, de ez még mindig egy jelenet, és van benne intimitás, valamint erőszak. Szóval igen, lehet, hogy van köztünk egy Lycra réteg, de még mindig ott vagy, és teljesen bele kell élned magad ebbe a jelenetbe.”

Jefferies visszautasította a jelenet eljátszását, amelyet végül aznap nem is vettek fel, de hangsúlyozta, hogy az előadók soha nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy „balhét kelljen csapniuk” olyan jelenetek miatt, amelyekről nem tájékoztatták őket, különösen, ha – mint az ő esetében – ők az egyetlen nők a forgatáson.

A cikk megjegyzi, hogy a Larian Studios, a Baldur’s Gate 3 fejlesztése során, intimitás koordinátorokat alkalmazott – egyet a szinkronszínészek, egyet pedig a mozgásrögzítés során –, hogy biztosítsa az előadók jólétét az erotikus vagy erőszakos jelenetek során.

Egy névtelenül nyilatkozó szinkronszínész elmondta a BBC-nek, hogy bár aláírják a titoktartási megállapodásokat, mégis „szinte semmit sem mondanak nekik” azokról a játékokról, amelyeken dolgoznak. Visszaemlékezett egy esetre, amikor megérkezett, hogy hangfelvételt készítsen egy nagyobb játékhoz, és csak akkor derült ki, hogy „egy teljesen explicit szexjelenethez” kellene hangot adnia. „A jelenethez kellett hangot adnom, és a fülkében lévő üveg mögött ott volt az egész csapat, mind férfiak, és néztek engem,” magyarázta. „Ez szörnyű volt… ebben az időben már egy ideje dolgoztam a játékiparban, és soha nem éreztem magam ennyire megrendültnek.”

Hozzátette: „Ami a legjobban felzaklatott ebben a helyzetben, hogy váratlanul ért, senki sem kérdezte meg, hogy rendben vagyok-e ezzel, és senki sem ellenőrizte, hogy jól vagyok-e utána.”

A Performing Arts Union Equity arra sürgeti a játékipart, hogy javítson a helyzeten azáltal, hogy előre összefoglalót ad a történetről, jelenetbontásokat és forgatókönyveket biztosít a szereplők számára, lehetővé teszi az előadók számára, hogy zárt forgatást kérjenek, és intimitás koordinátorokat alkalmaznak.

Forrás: VideoGameChronicles

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu