LG CineBeam Q HU710PB – Stílusos hordozható moziélmény

TECH TESZT – Nem a legfényesebb hordozható projektor, de az LG CineBeam Q HU710PB egy jól felszerelt és meglepően kisméretű RGB lézerprojektor, amely széles színskálát kínál, és tökéletes választás kis terekbe vagy útközbeni használatra.

 

A hordozható kisméretű projektorok piaca még mindig rétegigényt elégít ki, de már a nagyobb márkák, mint a Samsung és az LG is figyelmet fordítanak rá. Az LG első próbálkozása kellemes egyensúlyt teremt a teljesítmény és a dizájn között. Az LG megközelítése a hordozható okos projektorok terén erősen támaszkodik a dizájnra, prémium specifikációkat kínálva a kategóriában, miközben a plug-and-play használati eseteket célozza meg a teljes házimozi helyett. A CineBeam Qube HU710PB (melyet LG szerencsére csak „CineBeam Q”-ként emleget, így én is így teszek) egy viszonylag kompakt téglalap, forgatható állvánnyal, amely egyben hordozó fogantyúként is szolgál. Az LG a CineBeam Q-t teljes egészében polírozott fémmel borította, és a körök és négyzetek esztétikája egyedi, modern-steampunk hangulatot kölcsönöz neki, amely figyelemre méltóan szebb, mint bármi más a kategóriájában.

 

 

Mindig kéznél, bárhol nézhető

 

A CineBeam Q 4K felbontású DLP technológiát használ, lézer fényforrással, amely 500 lumen fényerőt és 450 000:1 kontrasztarányt biztosít. A fókusz motorizált, de a zoom fix – ha a képet nagyobbra vagy kisebbre szeretnéd állítani, a projektort közelebb vagy távolabb kell helyezni a faltól vagy a vászontól (erről később részletesebben). Az LG a webOS rendszert használja a fogyasztói videótermékeihez. Elég régóta foglalkozom fogyasztói elektronikával ahhoz, hogy szerepeljek a Palm első webOS telefonjának sajtóközleményében, és nem mindig voltam rajongója a mai TV-kben történő felhasználásának. A webOS az őrületbe kerget az én C2 77 hüvelykes OLED 4K TV-men, mivel a TV-t több forrás táplálja egy A/V vevőn keresztül, és csak azt szeretném, ha a TV „bután” monitorként működne, míg a webOS egy teljes számítógépes és szórakoztató rendszerré kíván válni.

Viszont a CineBeam Q-n a webOS nagy előnyt jelent a korlátozott Android TV megoldásokkal szemben: minden fontosabb streaming alkalmazás elérhető, beleértve a Netflixet is. A webOS gyorsan indul, így megszűnik az a várakozási idő, ami általában az Android TV projektoroknál jelentkezik, mielőtt elérhetjük a tartalmat. Egy 3 wattos monó hangszóró van beépítve, ami ha kevésnek tűnik, az is. A beépített hangszóró tisztaság és tónus tekintetében megfelelően működik, de egyértelműen monó, nincs térhangzás, és nem igazán hangos. Számomra ez volt az egyik nagy hátránya a CineBeam Q-nak. Az LG egy XBOOM 360 XO2TBK, 360 fokos Bluetooth hangszórót csomagol a projektorhoz, ha közvetlenül az LG-től vásárolják meg. Az LG amerikai központjában tartott bemutatón ez nagyszerű kombinációnak bizonyult. Otthonomban a hangszóró nélkül azonban a CineBeam Q nehezen hallható volt a ventilátor és a légkondicionáló zaja mellett, és egyáltalán nem nyújtott moziszerű hangélményt. A legtöbb hordozható projektorral ellentétben a CineBeam Q-nak nincs belső akkumulátora.

A jó hír az, hogy soha nem kell feltölteni, és nem kell attól tartanod, hogy a projektor nem bírja végig egyetlen ülés alatt az Oppenheimer filmet. A rossz hír az, hogy szükség van egy közeli áramforrásra. Sokan kültéri használatra vásárolnak hordozható projektort, és ez a követelmény nehézséget okozhat. A beállításhoz LG-fiókra van szükség, amely lehetővé teszi az LG számára, hogy nyomon kövesse és újraértékesítse, amit nézel (ha van mód ennek elkerülésére, én nem találtam). Emellett rendkívül frusztrálónak találtam a távirányító használatával történő beállítást, amíg rá nem jöttem, hogy a távirányító infravörös adója rendkívül gyenge; közvetlenül a projektor hátuljára kell irányítani, nem pedig a tartalom felé. A beállítás után is előfordult, hogy nem a megfelelő szögben mutattam a távirányítóval, hogy a kiválasztásomat regisztrálja. Az infravörös adók 10 centes alkatrészek, és úgy tűnik, hogy az LG hajlandó volt 5 centet megtakarítani a használhatóság rovására.

 

 

A ventilátor hangja és elhelyezési kihívások

 

Minden projektornak van ventilátora, és a gyártók azt reklámozzák, milyen csendesek legalacsonyabb beállításon (25 dB az LG weboldala szerint). Amikor valódi körülmények között teszteltem, nem voltam annyira lenyűgözve. Nem hangos a valóban hangos dolgokhoz képest, de a zajszintet három láb távolságból 42,5 dB-re mértem az ülőhelytől. A ventilátor zaja határozottan észrevehető, és a hangmagasság is kissé zavarónak bizonyult csendesebb részeknél, még akkor is, ha a CineBeam Q-t teljes házimozi térhangrendszeremhez csatlakoztattam. A hagyományos projektorok rendelkeznek lencseeltolással, hogy a képet tökéletesen a rögzített vagy kihúzható vászonhoz igazítsák. A hordozható projektorok kevésbé kényesek az elhelyezésükre: fix lencséket és automatikus digitális trapézkorrekciót használnak, hogy a képet bármilyen felületre igazítsák, bármilyen szögből.

Ez a folyamat feláldozza a felbontást a kényelemért cserébe, és mivel ezek a hordozható projektorok általában inkább alkalmi használatra készültek, nem pedig a mozirajongóknak, ez az áldozat érthető. Az XGIMI és a Nebula projektorok automatikus trapézkorrekciója kissé gyorsabb és rugalmasabb, de az LG megoldása elegendő kell legyen ahhoz, ahogy a legtöbb ember használja az okos projektorokat. Mindezek mellett, amikor a 100 hüvelykes vásznamra ferdén irányítottam, könnyen észrevehető volt a tisztaság csökkenése a teljes 4K felbontáshoz képest. Egy projektor sem működik jól erősen megvilágított szobában. Azonban egy mindössze 500 nit fényerejű projektor esetében meglepett a látszólagos fényerő mérsékelt szobafény-kontroll mellett. Az LG 450 000:1 kontrasztarányt hirdet, és bár nem teszi a feketéket valódi feketévé, a CineBeam Q kiváló árnyék részleteket nyújt egy sötét szobában. A színek is kiemelkedőek: a mozi módban a színek jól telítettek, és amikor az Amazon Prime Video Fallout-ját néztem, már a színpaletta alapján meg tudtam állapítani, hogy hol játszódik a cselekmény.

 

 

Három projektor, három élmény

 

Két másik projektort is teszteltem az LG CineBeam Q mellett, hogy lássam, hová illik: az öreg Sony VPL-HW40ES-emet, egy 1080p SXRD projektort, amely 1700 lumen fényerővel rendelkezik, és az XGIMI Horizon Ultra-t, egy kettős LED/lézer 4K HDR projektort, amely 2300 lumen fényerőt biztosít. Annak érdekében, hogy a projektoroknak a legnagyobb esélyt adjam a ragyogásra (szó szerint), az Encanto-t néztem 4K Blu-ray lemezen mindhárom eszközön. A Sony lehet, hogy 1700 lumenes, és a színek kellemesek, de a feketeszintek borzalmasak, és a mozi mód viszonylag sötétnek tűnt a 100 hüvelykes, 1.1-es erősítésű vásznamon. (Kevesebb mint tíz éve fizettem ezért a projektorért 2000 dollárt. Sóhaj.) Ezzel szemben az LG meglepően jó volt: sokkal fényesebb, nagyobb színtelítettséggel és élesebb felbontással, annak ellenére, hogy enyhén ferde volt, míg a Sony véglegesen fel volt szerelve és a mennyezetemre igazítva.

Néhány világítással a kép elfogadhatónak tűnik; lekapcsolt fényekkel a kép olyan, mint egy LED TV (a CineBeam még mindig nem olyan fényes, mint a miniLED, vagy nem olyan kontrasztos, mint az OLED). Teljes fény mellett a kép nézhető, de éppen csak. Végül is projektorról van szó. Ezt tartsd szem előtt, ha sportot tervezel nézni vele – szükség van némi fénykontrollra. Az XGIMI egyszerűen más osztályba tartozik: 500 dollárral többe kerül, mint az LG, és nem igazán hordozható. Az XGIMI Horizon Ultra felbontása, színhűsége és kiemelései minden fényviszony mellett észrevehetően jobbak. A 4K HDR verzió színei irizálóvá válnak, a kontraszt növekszik, és a képen jelentősen több részlet látható az LG-hez képest.

 

 

Csinos kis jószág, csak túl hangos a kicsike

 

A CineBeam Q ventilátora kicsit túl hangos, hangszórója nem elég hangos, és 499 000 forintos árával drágának számít egy 4K projektorhoz képest, amely mindössze 500 lumen fényerőt biztosít. Ugyanakkor az elvártnál jobb fényerőt és színt nyújt egy hihetetlenül stílusos kialakítással és az egyik legjobb TV operációs rendszerrel a streaminghez. Nincs szükség külön lépésekre, hogy a Netflix működjön – még egy Netflix gomb is van a távirányítón. Annyira csinos, hogy akár állandóan kint is hagyhatod egy dohányzóasztalon.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ RGB lézer fényforrás széles színtérrel
+ Egyedi, hordozható dizájn retro hangulattal és automatikus beállítási funkciókkal
+ Két Bluetooth hangszóróhoz vagy fejhallgatóhoz való csatlakozás egyidejűleg

Kontra:

– Korlátozott fényerő
– Nincs analóg audio kimenet
– Nincs infravörös érzékelő a projektor elején

LG CineBeam Q HU710PB

Dizájn/szoftver - 7.6
Vetített képminőség - 7.5
Gamereknek - 8.1
Filmnézésre - 7.6
Ár/érték - 7.1

7.6

Az LG CineBeam Q HU710PB egy elegáns, de drága hordozható projektor, amely kiváló színeket és jó fényerőt biztosít a kategóriájához képest. Bár a ventilátor zajos és a beépített hangszóró nem túl erős, a webOS rendszer könnyű kezelhetőséget és gyors hozzáférést biztosít a streaming szolgáltatásokhoz. A dizájn pedig egyedülállóan esztétikus és praktikus, akár utazásra is alkalmas.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu