Miképp telepíthetjük az EmuDecket a Steam Deckre?

STEAM DECK HÍREK – Az emuláció tekintetében is elég erős teljesítményre képes a Valve handheld PC-je, de miképp lehet működésre bírni ezt?

 

Először kelleni fog egy nagy sebességű A2-es miniSD kártya (pl. SanDisk Extreme Pro), amiről futtathatjuk a játékokat (hacsak megelégszünk azzal, hogy az SSD-re pakoljuk fel azokat), a legálisan birtokolt BIOS-ok és ROM fájlok, egy USB-C képes eszköz, amivel mozgathatjuk azokat, és persze egy billentyűzet és egy egér, ugyanis a Steam Deck fejlesztői módját is engedélyezni kell, hogy gördülékenyen mehessen a folyamat.

A Steam gombot nyomjuk meg, majd válasszuk a System (Rendszer) opciót (a magyar elnevezések eltérőek lehetnek), aztán a System Update Channel (rendszerfrissítési csatorna) legyen Stable (Stabil) opcióra állítva. A rendszerbeállításokban engedélyezzük a fejlesztői módot, majd az alatt a Wi-Finél a Wi-Fi Power Management (Wi-Fi energiagazdálkodás) legyen kikapcsolva, így 5 GHz-s hálózatokat használ a Steam Deck. A további (Miscellaneous) beálításoknál a CEF Remote Debugging legyen bekapcsolva. Azért legyen a Steam Deck stabil módra állítva, hogy ne legyen több gubanc az emulátorokkal, ha Beta vagy Beta Candidate módot használnánk.

Jöhet az Emudeck telepítése. A bal tapipad alatt nyomjuk meg a Steam gombot, váltsuk asztali módra, majd irány az EmuDeck weboldala egy böngészőben, hogy letöltsük a telepítőt. A SteamOS verzió kell, tegyük a telepítőt az asztalra, majd válasszunk: az Easy mód során nem, a Custom során pedig kiválaszthatjuk, hogy melyik emulátorokat telepítsük. A ROM-ok mappájának adjuk meg az SD kártyát (vagy az SSD-t, ha nem használjuk azt), és a Steam Deck ikonját válasszuk eszközként. A USB Transfer Toollal adhatjuk hozzá a ROM-okat rögtön, vagy kihagyhatjuk, hogy később bepótoljuk. Jobb kézzel hozzáadni őket. Ekkor feltelepül az EmuDeck, és több dolgot is módosíthatunk. Például azt, hogy miképp nézzen ki szebben az, amit futtatunk…

A retro játékok esetében válasszuk a Quick Settings (gyors beállítások) opciót, kapcsoljuk be az automatikus mentéseket (Autosave) és a kereteket (Bezels). A SEGA Classic, a Nintendo Classic képarányt 4:3-ra, a 3D Classicsot és a GameCube-ét állítsuk 16:9-re. Az LCD Handhelds opciót kapcsoljuk be. A CRT 2D/3D bekapcsolása olyan képhatást ad mintha egy régi képcsöves TV-n játszanánk. A beállítások elmentése után ugorjuk egyet vissza, és rakjuk be az emulált játékokat és BIOS-okat az ezeknek szánt mappákba, majd a könyvtárhoz adjuk hozzá, hogy a Steam Deck játékra kihegyezett (Gaming) módjából is elérhetőek legyenek.

Állítsuk asztali módra a Steam Decket, majd a mappa ikonra klikk a képernyő alján. Válasszuk ki az eltávolítható eszközök (Removable Devices) alatt az elsődlegest (Primary – persze akkor csak, ha SD-kártyáról futtatjuk a játékokat), majd az Emulation – ROMs mappát. Tegyük a ROM-okat a releváns mappákba (pl. PS2-es játékok PS2-es mappába). A BIOSok esetében az asztali módból válasszuk a Dolphin fájlkezelőt, majd az EmuDeck installációt az SD kártyán a Primary opciót választva a képernyő alján a baloldali panel alatt. Ezután jöhet az Emulation – BIOS mappa, és ide másoljuk be a fájlokat.

Az emulált játékokat úgy tehetjük a Steam Deck könyvtárának új, gyűjteményes (Collections) füle alá, hogy megnyitjuk az EmuDecket, kiválasztjuk a Steam ROM Managert, bökjünk az igenre (Yes), zárjuk be a Steam appot, indítsuk el a ROM-kezelőt, és a külön emulátorválasztás érdekében kapcsoljuk ki a Toggle Parsers opciót, válasszuk ki, mi kell, majd adjuk hozzá a játékot (Add Game), frissítsünk (Refresh), adjuk az artwork képeket a játékokhoz, majd mentsük el a Steamre (Save to Steam). A hibás képeket a Fix ikonnal lehet kijavítani, írjuk be a játék címét, keressük meg, ami tetszik, majd mentsünk. A hiányzó képek feltöltéséért az asztali módban a képkereséssel mentsük el a megfelelő artworköket a képek mappába (Pictures), és az EmuDeckből a Steam ROM Managerrel keressük meg azokat. A Collections alatt ne a Proton beállításaival futtassuk a játékokat, mert az nem mindig működik.

Ha a játékok nem futnak megfelelően (lassúak, torz hangúak), nyomjuk meg a jobb tapipad alatti QAS gombot, válasszuk a teljesítményes menüt (Performance), kapcsoljuk be a játékonkénti profilt, majd a frame rate korlátját emeljük fel 60 FPS-re. Az EmuDeckben amúgy rengeteg emulátor van (RetroArch – minden az egyben, Dolphin – GameCube és Wii, Primehack – Metroid Prime Trilogy a Wii-n, PPSSPP – PSP, DuckStation – PS1, melonDS – Nintendo DS, Citra – Nintendo 3DS, PCSX2QT – PS2, RPCS3 – PS3, Yuzu – Switch (csak régi telepítőkben), RyuJinx – Switch (csak régi telepítőkben), Xemu – Xbox, Cemu – Nintendo Wii U, Rosalie’s Mupen Gui – N64, MAME – játéktermi játékok, Vita3K – PS Vita, ScummVM – Scumm és MS-DOS, Xenia – Xbox 360 (béta), mGBA – Game Boy Advance.

Úgyhogy van mivel játszani…

Forrás: GameRant

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)