Közel 19 milliárd forint értékben foglaltak le hamisított játékokat és konzolokat Olaszországban!

Az olasz rendőrség fogása sok cég szellemi tulajdonát érinti, és eléggé nagy értékűnek nevezhető a zsákmány, amit egy retro játékhamisító bandától foglaltak le.

 

A Video Game History Foundation 2023-as felmérése szerint legálisan mindössze a játékok 13%-át lehet megvásárolni, ha azok 2010 előtt lettek kiadva. Minél régebbi a cím, annál kisebb esély van arra, hogy kereskedelemben legyen bármilyen formában. Emiatt a sok dolgot emuláló konzolok nagy sikernek örvendenek, ugyanis ezeken rengeteg, illegálisan elhelyezett játék található, amiket így kényelmesen, egy helyen lehet elérni. A legtöbbjük engedély nélkül jutnak fel a platformra, így azok nem licencelt termékek, ebből adódóan hamisítványnak nevezhetőek.

Az AFP hírügynökség számolt be arról, hogy az olaszországi Torinóban  szeptember közepén fülön csípték egy „bootleg bandát”. Alessandro Langella, a torinói pénzügyi rendőrség embere, aki a gazdasági bűncselekményekért felelős alakulatot vezeti, azt mondta, hogy a hatóságok kb. 12 ezer konzolt foglaltak le, amiken összesen 47 millió kalóz videojáték volt megtalálható. Ezek mind Kínából lettek importálva, hogy aztán az online boltokban és a retro játékokra szakosodott boltokban kereskedelembe hozzák őket. A lefoglalt hardver értéke összesen 47,5 millió eurót tett ki, ami forintban 18,72 milliárdnak felel meg, bár nem tudjuk, hogy pontosan ezt hogyan számolták ki…

A nemrég lefoglalt hardvereken átlagosan 4000 játék volt eszközönként. A konzolok általában 100 dollár (40 ezer forint) alatti összegért vásárolhatóak meg, és azokban akár 10 ezer játék is található. Szóval a lefoglalt 12 ezer konzol euróban talán csak milliós nagyságrendben okozhatott károkat, így forintban pedig csak százmilliós összegben kell gondolkodni. A lefoglalt konzolokat már el is pusztították, és kilenc olasz állampolgárt letartóztattak hamisított termékekkel való kereskedelem miatt, és így akár nyolc évnyi börtön várhat rájuk.

A lefoglalt konzolok másik problémája az volt, hogy nem hitelesített elektromos áramkörökkel és akkumulátorokkal voltak felszerelve, amelyek nem feleltek meg az uniós biztonsági vagy műszaki előírásoknak. Atari, Nintendo, SEGA, Street Fighter, Super Mario, Star Wars – ezen IP-k és cégek termékei voltak a kalóz hardveren…

Forrás: GameRant, France24

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)