Amerikai igazságügyi minisztérium: a Google titkolózott a vizsgálatok során!

TECH HÍREK – Ezzel az igazságügyi minisztérium (innentől az angol rövidítését használjuk: DOJ) és az Alphabet leányvállalata között eléggé feszült viszony alakult ki…

 

A Google alatt egyre forróbb a talaj, mert digitális hirdetési térben illegális monopóliumot teremtett, és a szabad, fair versenyt előíró törvényeket ezzel megszegi. Miközben zajlanak a cég ellen a vizsgálatok, a helyzet tovább bonyolódott, ugyanis állítólag a Google alkalmazottjai direkt elrejtettek pár üzenetet a nyomozók elől, azaz lehetséges bizonyítékokat semmisítettek meg, hogy ezzel ne legyen még több jogi probléma a Google körül! A The Verge írt arról, hogy az Egyesült Államok Virginia államában zajlott az ügy egyik eljárása, ahol a DOJ ügyvédei azt állították, hogy a Google alkalmazottai bizalmasnak és nem hivatalosnak nevezett üzeneteket titkoltak el!

Ezzel az eljárás még inkább bonyolódott, és ha a második trösztellenes bíró úgy dönt, hogy ezzel a bizonyítékokat rejtették el a Google dolgozói, akkor az még súlyosabb helyzetbe teszi a céget, és egy kedvezőtlen következtetést tartalmazó határozatot is ki lehetne bocsátani emiatt, ugyanis a megsemmisített bizonyítékok hátráltathatják az ügyet, így a cég sokkal rosszabb helyzetben találhatja magát a narratíva módosításával, ezzel nyeregbe ültetve a DOJ-t!

Chris LaSala, a Google korábbi eladási oldali hirdetési vezetője pénteken a Google védelmében felvetette, hogy a cége csevegőüzeneteiben alapértelmezés szerint kikapcsolták az előzményeket, és az alkalmazottaknak kézzel kellett egyénileg megváltoztatniuk a beállításokat. Sok dolgozó akkor elismerte, hogy nem végezték el a szükséges változtatásokat, és bár a beszélgetések főként alkalmi jellegűek voltak, néhány üzenet fontos üzleti megbeszéléseket is tartalmazott. Néhány esetet a kormány a bíróságon is kiemelt, amikor LaSala arra utasította az alkalmazottakat, hogy kapcsolják ki a csevegési előzményeket az érzékeny információk cseréje esetén.

A Google jogi következményekkel nézhet farkasszemet, ha a bíróság szándékosnak ítéli az üzenetek megsemmisítését… és ez is mutatja, hogy a nagyobb techcégekre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy jobban odafigyeljenek a törvényekre és szabályozásokra, hogy így biztosan ne legyenek jogi bonyodalmak.

Forrás: WCCFTech, The Verge

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)