Pingvin S1 E01-05 – Több mint Batman-spinoff: ez a DC válasza az HBO-féle Maffiózókra

SOROZATKRITIKA – Batman egyik legismertebb ellenfele, a Pingvin, először 1941-ben jelent meg, és azóta állandó szereplője a képregényeknek, rajzfilmeknek, tévésorozatoknak és filmeknek. Noha ez az állandó jelenlét tiszteletet érdemel, maga a karakter nem igazán öregedett jól. A sorozat első részét a magyarországi HBO-nak köszönhetően nézhettük meg az Etele plázában, a további négy részt pedig a külön elküldött screenerszolgáltatásnak köszönhetően.

 

Burgess Meredith esernyőt lóbáló Pingvinje az 1966-os Batman sorozatban, valamint Danny DeVito bizarr és groteszk alakítása a Batman visszatér című filmben ma már meglehetősen szelídnek tűnnek a modern szupergonoszok kegyetlenségéhez képest. Bár Robin Lord Taylor Gotham-beli, feltörekvő Pingvinje kitágította a szerep határait, úgy tűnt, hogy a karakter sorsa mégis mellékszereplőként marad meg. Ez azonban mára megváltozott.

A 2022-es The Batman filmben Matt Reeves rendező és Colin Farrell színész teljesen átalakították Batman régi ellenfelét. A karaktert középszintű bűnvezérként ábrázolva, ez a verzió a Maffiózók világában is megállná a helyét, nemcsak egy noir képregényfilmben. Farrell teljesen felismerhetetlen alakítása pedig uralja ezt a sötét és magával ragadó, nyolc epizódos HBO sorozatot, amely Gotham egy olyan részére fókuszál, amit a legtöbb történet figyelmen kívül hagy.

 

 

Maffiaháború Gotham-ben

 

A limitált sorozat ott veszi fel a fonalat, ahol a The Batman véget ért. Carmine Falcone (akit a filmben John Turturro, a sorozatban pedig Mark Strong játszik) halott, Gotham legszegényebb negyedei továbbra is víz alatt vannak Rébusz mesterkedései miatt, és a város legnagyobb bűnszervezete szétesett.

A hatalmi vákuumot többen is megpróbálják kihasználni, köztük Alberto Falcone (Michael Zegen) és Luca Falcone (Scott Cohen), Carmine fia és testvére. Ezen kívül több capó is szeretné megerősíteni pozícióját, mint például Johnny Vitti (Michael Kelly) és Milos Grapa (James Madio), valamint a régi rivális Salvatore Maroni (Clancy Brown), aki a Falcone-birodalom újjászervezésének lehetőségét keresi.

A sok olasz név, a szervezett bűnözés és a New York keleti részére emlékeztető környezet miatt könnyen elfelejthetjük, hogy nem a Maffiózók egy új verzióját nézzük. És a hasonlóságok itt még nem érnek véget. Egy anti-hős, akinek beteges kapcsolata van az anyjával? Pipa. A Pingvin, azaz Oz Cobb (korábban Oswald Cobblepot néven ismertük, de a sorozatban Oz Cobbként szerepel), bármit megtesz az anyjáért, de kapcsolatuk néha kínosan nézhető. A mentális egészség fontos szerepet játszik a motivációban? Pipa. Rengeteg gyilkosság, kínzás és zsarolás, hogy valaki feljebb jusson? Pipa és matt. Ez a sorozat is kiváló abban, hogy látszólag elaltatja a nézőt, hogy aztán váratlanul brutálisa meggyilkolva valakit sokkolja a nézőt.

Oz lassú felemelkedése a maffiafőnök ranglétráján szintén Maffiózók-szerű. Carmine volt az egyetlen, aki némi felelősséget bízott rá, és Oz ennek köszönhetően jól élt: pénzt keresett, menő autót vezetett, és volt egy csapata, amely hűséges volt hozzá. Carmine halálával azonban Oz-nak újra kell kezdenie mindent, és hamar rájön, hogy a Falcone-szervezetben senki sem tiszteli. Oz gyakorlatilag olyan, mint Bobby Baccalieri, de Uncle Junior nélkül, aki vigyázna rá, így mindenki használhatatlannak tartja. Nem túl rózsás a helyzete…

 

 

Pingvin és Sofia

 

Itt ér véget a Maffiózók hasonlat. Mindenki okkal kételkedik a Pingvinben (egy becenév, amit ki nem állhat), hiszen mindenki tudja, hogy nárcisztikus, pszichopata gyilkos, és bármit megtesz, hogy előrébb jusson. Ugyanakkor ravasz, vakmerő és meglepően jó szónok, aki képes motiválni a beosztottjait. Ha Oz Cobb a Maffiózók-ban lenne, egy hét alatt ő vezetné a Bada Binget, mert, ahogy egy karakter ironikusan megjegyzi, ő „az emberek embere”. És Oz valóban hiszi, hogy ő az.

A Pingvin felemelkedését két eltérő karakter támogatja. Victor Aguilar (Rhenzy Feliz) egy utcai bűnöző, akit Oz a szárnyai alá vesz. Tisztességes, keményen dolgozó szülők nevelték fel, de a Gotham-i árvíz óta nehéz idők járnak rá. Az ő ártatlan szemén keresztül láthatjuk, hogyan képes a kétségbeesés az embereket olyan dolgokra sarkallni, amelyeket normál esetben soha nem tennének meg.

Míg Vic a Pingvin erkölcsi középpontja, addig Oz riválisa, Sofia Falcone (Cristin Milioti) majdnem a vesztét okozza, és a sorozat egyik legkiemelkedőbb eleme. Bár Oz felemelkedése is kemény sztori, Carmine Falcone lányának, Sofiának a hatalomhoz vezető útjához képest még az is Disneylandnek tűnik. Gyilkosságért elítélték, és a „Hangman” becenevet kapta. Most szabadult az Arkham Elmegyógyintézetből, 10 évnyi borzalmas megpróbáltatások után és újra megpróbálja megtalálni a helyét a családi vállalkozásban. Sofia és Oz már régóta rossz viszonyban vannak, és a harc, hogy ki legyen Gotham új bűnvezére, brutális, tele van fordulatokkal, és élvezet nézni. Cristin Milioti alakítása pedig Sofia szerepében félelmetesen profi!

 

 

Túl sok családi dráma

 

Bár a Pingvin lenyűgöző, nem hibátlan. A sorozat néha vontatott, és bár Oz küzdelmét jól bemutatják, úgy tűnik, hogy két epizóddal kevesebb is elég lett volna. Emellett Sofia stratégiájában is akadnak hibák: többször is könnyedén kiiktathatta volna Ozt, mégsem teszi meg. Oz anyjával, Francisszel (Deirdre O’Connell) való kapcsolata néha következetlen, és nem mindig tűnik logikusnak. Ezek azonban csupán kisebb problémák.

Bár szuperhős-univerzumban játszódik, a Pingvin-ben nem találkozunk köpenyes hősökkel. Batman-es utalások vannak, de jól el vannak rejtve. A sorozat egy sötét, lebilincselő történetet mesél el, amelyben nincsenek hősök – de ez egyáltalán nem zavaró. Az ügyesen időzített fordulatok különösen élvezetesek.

A sorozat során Oz számos kegyetlen tette világít rá a karakter valódi természetére. Egy szereplő még azt is mondja neki: „Te mindig is szörnyeteg voltál.” Mindezek ellenére a néző mégis hajlamos hinni Oznak, mert annyira meggyőzően adja elő a történetét. Talán tényleg csak egy férfi, aki a mélyből próbál felkapaszkodni, és közben áthág néhány szabályt? A szezon végén azonban Oz elkövet egy olyan brutális és megbocsáthatatlan tettet, hogy végre világossá válik: ő egy igazi, könyörtelen szociopata. Az ilyen sokkoló pillanatok teszik a Pingvin-t a karakter eddigi legmegrázóbb ábrázolásává, amit a Batman-rajongók még sosem láttak.

-Herpai Gergely „BadSector”-

 

 

Pingvin S1 E01-05

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.8
Történet - 7.7
Látvány/zene/akció - 8.2
Hangulat - 8.6

8.3

KIVÁLÓ

A Pingvin nem csak Colin Farrell zseniális alakítása miatt működik, hanem azért is, mert egy sötét, morálisan komplex Gotham világába vezet minket, ahol senki sem az, akinek látszik. Kiemelendő Cristin Milioti lenyűgöző alakítása is Sofia Falcone szerepében. Bár a sorozat időnként lassúnak tűnhet, a mély karakterfejlődés és a váratlan fordulatok révén páratlan DC- és film noir élményt nyújt.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)