Félnek az alkalmazottak: az új ChatGPT felülmúlhatja az embereket több szektorban

TECH HÍREK – Az új ChatGPT verzió olyan erős, hogy szakértők szerint több szektorban az alkalmazottak több mint 50%-a veszélyben van. Az o1 és o1-mini alapjaiban forgathatják fel a következő hónapokban több iparágat is.

 

Június elején az OpenAI meglepte a világot a GPT-4o bemutatásával, egy új nyelvi modellel, amely képes több területen is utánozni az embereket. Ezzel az AI hatalmas előrelépést tett, és bebizonyította, hogy képes énekelni, vicceket mesélni, és röviden összefoglalva, számos olyan feladatot ellátni, amelyet korábban emberek végeztek. Néhány hónappal később az amerikai cég minden részletet feltárt az o1-ről, az új mesterséges intelligencia modelljéről, amely lenyűgöző eredményt ért el: képes a programozói felvételi vizsgákon 90%-os és 100%-os sikerességi rátával teljesíteni.

Ahogy a JeuxVideo portál egyik friss bejegyzése is rámutat, ez az előrelépés veszélyezteti az emberi programozók munkáját, mivel az o1 magasabb szintű jártasságot mutatott a kódolási feladatokban. Ahogy az AI folyamatosan fejlődik, úgy növekszik a befektetés is, és ezzel együtt nő a technológia lehetőségei is, ezért a programozás területén elért eredmények különösen jelentősek. Az OpenAI benchmarkjai szerint az o1 és az o1-mini (a kisebb változata) képes felülmúlni az emberi mérnököket számos kódolási feladatban.

 

A széles körben elterjedt emberi félelem

 

Ezen eredmény után sok fejlesztő aggodalmát fejezte ki a jövőbeli munkalehetőségeivel kapcsolatban, mivel az AI elegendő potenciállal rendelkezik bizonyos programozási funkciók helyettesítésére. Így az AI-vezérelt automatizálás már átalakította a munkaerőpiacot, ami arra késztetett sok szakértőt, hogy előrevetítse, akár a banki szektor alkalmazottainak 54%-át is automatizálhatják. Azonban az AI nem csak feladatokat helyettesít, hanem új lehetőségeket is teremt azoknak a szakembereknek, akik képesek ezeket az eszközöket integrálni a munkafolyamatokba.

Azonban a gyors technológiai fejlődés társadalmi és gazdasági következményeket is felvet, valamint növekvő egyenlőtlenséghez és társadalmi feszültségekhez vezethet. Emellett az AI-t etikai és biztonsági kérdésekhez is kapcsolják, mivel ezeket a rendszereket részrehajló vagy rosszindulatú módon is lehetne használni. Ezért kulcsfontosságú, hogy a vállalatok, kormányok és egyének együttműködjenek az AI hatásainak kezelésében. Ellenkező esetben egy olyan jövő felé haladhatunk, ahol ez a technológia kicsúszik az irányításunk alól, és a következmények katasztrofálisak lehetnek.

Forrás: JeuxVideo

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.