Google-vezérigazgató: „A mesterséges intelligencia nem fogja leváltani a programozókat!

TECH HÍREK – A Google anyacégének, az Alphabetnek a vezérigazgatója azt az álláspontot képviseli, hogy hiába fejlődik a mesterséges intelligencia, nem fogja a programozók munkáját elvenni.

 

Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója a Carnegie Mellon pittsburgh-i egyetemén beszélt arról, hogy nem csak a Microsoft gondolkodott a kisebb, moduláris reaktorokban, hanem ők is, és ők is befektettek az alternatív energiaforrásokba, hogy tisztán, szén-dioxid kibocsátása nélkül energiát biztosítsanak a nagy számítási teljesítményű hardvereikhez (azaz a mesterséges intelligenciát meghajtó adatközpontokhoz). Pichai szerint a mesterséges intelligenciát kisegítő, együttműködő eszközként kell kezelni, nem pedig egy riválisként, ami az emberi intelligencia ellen versenyez.

Pichai szerint sok területen meg lehetne kérdezni, hogy az MI le tudja-e váltani a kezdő dolgozókat, és a programozók kapcsán is megállná a kérdés a helyét: „A legvalószínűbb forgatókönyv mindezeknél az, hogy segíteni fog az embereken. Segíteni fogja a meglévő programozókat a munkájuk elvégzésében, ahol az energiájuk és idejük nagy részét a feladat magasabb szempontjaira fordítják ahelyett, hogy újra és újra kijavítanának egy hibát, vagy valami ilyesmit,” mondta Pichai. A Cursor AI, az MI-vel meghajtott kódszerkesztő esetében lejjebb jött a korlát a programozók számára abban, hogy miképp tudnak egy természetes nyelvvel interakciót teremteni, így a programozás sokkal inkább egy kreatív eszközzé válik, és ennek köszönhetően több embernek válik hozzáférhetővé.

A Google már 2007 óta karbonsemleges, és Pichai szerint az ő cége volt az egyike az elsőknek, amik elérték ezt. 2030-ra a nap 24 órájában minden működésükben el akarják ezt érni, bár ezt a kitűzést a mesterséges intelligencia berobbanása előtt említették. Pichai szerint több mint 1 GW-os (gigawatt = 1 milliárd watt!) adatközpontokon dolgoznak, és ezt még két éve sem képzelt volna el. Ezeknek pedig energia kell, ami rövid távon kihívás, de közép- és hosszú távon már optimistább, ugyanis az energiaszükséglet befektetésekhez vezet az új energiaforrások kifejlesztése érdekében.

A Google a tiszta energiába való befektetésben az élen jár, és a legtöbb adatközpontjuk kb. 90%-ban már kabonsemleges. A Nevada államban levő szerverük geotermikus energián fut, és míg a mesterséges intelligencia előzetes képzése meglehetősen gazdaságtalan, Pichai úgy gondolja, hogy a következtetési oldalon idővel drámaian hatékonyabbá válhatnak. Ahhoz persze még kell egy kis idő!

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.