Elon Musk beadta a derekát az őt szorongató brazil bírónak!

TECH HÍREK – Úgy tűnik, hogy Musknak nem valami kedvező az, ha a Twittert betiltják Brazíliában, ami azért mégis egy fontos piac Dél-Amerikában.

 

A New York Times számolt be arról, hogy a Twitter, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa belengette a fehér zászlót Alexandre de Moraesnek, a brazil legfelsőbb bíróság bírájának, akit Musk korábban „brazil Darth Vadernek” nevezett. A bíró döntése értelmében augusztus végén betiltották a Twittert, mert Musk nem cselekedett az ítéletnek megfelelően. A vita ott indult, hogy a brazil jobboldal több, korábban betiltott fiókját Musk helyreállította. 2022-ben Lula da Silva legyőzte Jair Bolsonarót, az előző elnököt a választásokon, Moraes pedig az eseményeket fellügyelte eközben: azt kérte a közösségi médiával foglalkozó cégektől, hogy az erőszakot és hamis információt terjesztő fiókokat tiltsák ki, mert Bolsonaróék próbálták a választás eredményét felülírni.

Musk viszont ellenkezett a szólásszabadságra hivatkozva, ami mintha Törökországban és Szaúd-Arábiában a Twitter-felhasználókra nem lenne érvényes. Augusztusban viszont beindultak a dolgok: Musk elküldte a brazil stábot, és nem akarta a brazil kormányzat által kiszabott bírságokat kifizetni. 28-án viszont Moraes ultlimátumot adott: új jogi képviseletet kell a Twitternek adni, vagy fel lesz függesztve a site az országban. Musk erre nem csinált semmit, és puff, 20 millió Twitter-felhasználó „kinn találta magát”! Viszont most mintha Musk meggondolta magát. Új jogi képviseletet kapott a Twitter Brazíliában, kitiltotta a sértő fiókokat, és a brazil legfelsőbb bíróság is megerősítette mindezt, bár azzal a kijelentéssel, hogy a Twitter nem nyújtotta be a megfelelő papírokat a site helyreállításához. Erre Muskéknak Moraes öt napot adott.

Musk viszont szeptember 18-án trükközött, ugyanis akkor hirtelen ismét elérhetővé vált a Twitter, de a cég ezt úgy nevezte, hogy ez akaratukon kívül történt, mire a brazil telekommunikációt felügyelő Anatel azt mondta, hogy direkt tett így a Twitter, hogy figyelmen kívül hagyja a legfelsőbb bírósági ítéletet. Erre Moraes úgy döntött, hogy minden egyes nap 1 millió dolláros bírságot kell fizetni, amikor jogsértést követ el így Musk, és a hétvégére megint lesújtott a tiltás banhammere.

Már csak az a kérdés, hogy Muskék be tudják-e nyújtani a megfelelő papírokat. A Twitter az új tulaj alatt eddig csak vitte a pénzt, és ki tudja, hogy ha Brazíliában ismét működni fog a Twitter, visszatérnek-e rá a felhasználók a BlueSky-ról vagy a Threadsről…

Forrás: PCGamer, New York Times, Wikipedia, The Hill, The Guardian

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.