Lemondott a Nintendo az egyik IP-jéről?!

Néha bekövetkezik, hogy a japán cég visszaadja a szellemi jogi tulajdont a játék fejlesztőinek, és most is ez történt egy kicsivel több mint egy hónappal ezelőtt…

 

Az USPTO-n (United States Patent and Trademark Office = az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala) olvashatjuk, hogy a Nintendo amerikai leányvállalata lemondott az egyik, addig általa birtokolt IP-ről. Ez ritkaság, ugyansi épp a nagy N szokott az a cég lenni, ami foggal-körömmel védi a tulajdonát! Rajongói játék? Az mehet, ha nincs profit mögötte. Rajongói remake egy megjelent játékból? (Ilyen volt a Metroid II: Return of Samusból az AM2R.) Azt letöröltetik az internetről, és a cég ügyvédjei nem könyörülnek meg senki sem!

És mégis azt látni az USPTO-n egy augusztus 19-ei keltezésű dokumentumban, hogy a The Wonderful 101 jogait a Nintendo átruházta a PlatinumGamesre! Ez persze felettébb furcsa döntés, ugyanis bár az eredetileg kizárólag a Nintendo Wii U-ra megjelent játék kapott egy remastert, ami nem csak a Nintendo Switch-en, hanem sok másik platformon is felbukkant, a játék iránt nem volt kirobbanóan nagy érdeklődés, így nem lehet ezt kasszasikernek, vagy blockbusternek nevezni.

A másik érdekesség, hogy miért éppen most kapta meg a PlatinumGames az IP-t? A játék kiötlője, Kamiya Hideki már nem dolgozik a stúdiónál, és mivel az eredeti rendező nélkül nagyon nehéz lenne méltón folytatni a franchise-ot, nem értjük a logikát. Persze, korábban volt már példa arra, hogy Kamiya egy franchise első részét rendezte csak, és később mégis több sikeres folytatás készült (Itsuno Hideaki, aki a Devil May Cry 2-től az 5-ig vezette az IP-t, de azóta ő is lelépett a Capcomtól!), de ez nem tűnik valami logikus lépésnek.

Úgyhogy talán a PlatinumGames annyit akart, hogy náluk legyen minden jog, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan egy folytatásnak állnának neki. Ha mégis, Kamiya nélkül nem lesz az igazi…

Forrás: Reddit, USPTO

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)