Nvidia GeForce RTX 4090: fogyó készlet mellett növekvő ár!?

TECH HÍREK – Európában nem valami jó ötlet mostanában beruházni az Nvidia jelenlegi zászlóshajó videókártyájára.

 

Az Ada Lovelace architektúrát használó videókártyákból nem nagyon van készllethiány, de a legerősebb kártya, az RTX 4090 esetében ez nem mindenütt van így. A 3DCenter arról írt, hogy Németországban több kereskedő az ajánlott fogyasztói árhoz képest magasabb árcímkét tett a videókártyára, miközben annak elérhetősége átlagos szinten van. Egy év alatt kb. 25%-kal drágult az Nvidia videókártyája, figyelembe véve a piaci helyzetet.

Tavaly augusztus 20-án 1590-1670 euró közötti összeget kértek el az RTX 4090-ért, de novemberre ez már 1950-2100 euróra ugrott. Később persze olcsóbbá vált a videókártya, de még így is 1750-1900 euró közötti áron lehetett megvásárolni a videókártyát. A Casekingen 2304, a Mindfactory-n pedig 2668 eurót kérnek jelenleg az RTX 4090-ért, úgyhogy hatalmas drágulásról kell hírt adnunk. Ha a Mindfactory árát nézzük, akkor több mint 1 millió forintot kérnek el a jelenlegi legerősebb GeForce videókártyáért, amit hamarosan le fog váltani a Blackwell architektúrán futó RTX 5000-es széria.

 

 

A PCGamesHardware szerint az Nvidia is már készül az RTX 5000-es szériára, és már hallottuk, hogy az RTX 4090-et, illetve a kínai piacra szánt, valamelyest gyengébb teljesítményre képes RTX 4090D-t is hamarosan leszedi a gyártósorokról. A kínai korlátozás a mesterséges intelligenciára való használat elfojtása céljából született, és mivel továbbra is hasonlóan rossz a viszony Kína és az Egyesült Államok között, biztos, hogy az RTX 5090D is hamarosan létező videókártya lesz.

De azért elgondolkodtató az, hogy a lassan leváltandó videókártyák legerősebb modellje nem hogy olcsóbbá válik, hanem még drágul is, miközben az teljesítményébén nem erősödik (leszámítva az új drivereket, de az nem minden esetben tud jelentős pluszt felmutatni, bár az Intel esetében láttunk már ilyet). Pedig úgy lenne a célszerű a még maradék készletet eladni, hogy annak árát lejjebb viszik, így nagyobb kereslet lenne a termék iránt…

De sajnos nem mi vagyunk ebben a pozícióban.

Forrás: WCCFTech, PCGamesHardware

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)