Még éveket kell várnunk az Apple okosszemüvegére?

TECH HÍREK – Miközben a Meta már eléggé közel járhat a saját termékének nyilvános rajtjához (a Meta Orionról néhány napja szó volt), a cupertinói vállalat ehhez képest még súlyosabb lemaradásban van.

 

Az Apple eléggé kockázatos lépést tett meg a minimum 3500 dollárért (1,4 millió forintért) értékesített Apple Vision Pro AR-headset megjelenésével. Ezután logikusan egy okostelefonos szemüveg lehet volna a cél, viszont ez nem fog rövid időn belül eljutni hozzánk, ugyanis állítólag 2027-ben csak fog megjelenni. Addig viszont egy másik termék készül, ami felvezetheti azt: ez kombinálná az AirPodokat (MI-s funkciókkal) és a kamera modulokat.

Az Apple Vision Pro az AR (augmented reality = kiterjesztett valóság) területén a cég jéghegyének a csúcsa. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója elismerte, hogy az okosszemüveg kulcsfontosságú lenne számukra, de túlzottan nehezen megfogható technológiáról van még szó. Az egyik legnagyobb akadály egy olyan chip kifejlesztése, ami az iPhone teljesítményére képes, miközben annak fogyasztása csak 1/10-e. Ez jelenleg lehetetlen küldetésnek nevezhető. Viszont a Bloomberg szerkesztője, Mark Gurman a Power On hírlevelében azt írta, hogy egy új AirPod segíteni fog az okosszemüveg megvalósításában: kamerákkal is rendelkezni fognak, hogy a külvilágról információt adjanak a felhasználónak, és a mesterséges intelligencia sem marad ki (Apple Intelligence).

Ming-Chi Kuo, a TF International Securities elemzője szerint is létre fognak jönni a kameramodulokkal rendelkező AirPodok, de a tömeggyártás csak 2026-ban veszi kezdetét. Jobb térbeli hangzással rendelkeznek majd. Az okosszemüveg viszont az idővonal alapján még több évre van, és addig rengeteg bukkanó lehet a fejlesztésben, így például épp a Meta húzhat hasznot az Apple szituációjából.

Gurman szerint nem így lesz, és a Meta Orion bemutatott verziója egy prototípus, ami 3-5 évre van a megjelenéstől. Az Apple sosem mutatott be ilyen korai verziókat a termékeiből, így nem akar fals reményeket kelten. A Metának így talán csak annyiban van előnye, hogy a terveit korábban közölte…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)