Újabb nagy eredménynek örvendhet Mark Zuckerberg!

Ennek viszont valószínűleg nem nagyon örülhet az a 21 ezer ember, aki elveszítette munkáját a Metánál, Zuckerberg cégénél.

 

Zuck rengeteget ért el a techiparban az utóbbi két évtized során, és a minap a Meta vezérigazgatója újabb győzelmet könyvelhetett el, ugyanis ő lett a világ második leggazdagabb embere, ugyanis a vagyona 206 milliárd dollárra rúgott. Ezzel megelőzte az Amazon által elképesztő vagyonra tett Jeff Bezost, és csak Elon Musk rendelkezik nagyobb összeggel (256 milliárd dollár, bár a legutóbbi eredményeihez képest közel 6 milliárdot bukott, míg Zuck 3,43-ot szerzett).

2022-ben nem volt valami fényes helyzetben a Meta, ugyanis a pandémia után mélyrepülésbe kezdett Zuck cége. A korábban Facebook néven futó cég azonos nevű közösségi felülete 17 év után először csökkenő napi aktív felhasználószámot könyvelhetett el, a cég részvényeinek értée 24%-ot csökkent, és ezzel értéke is 200 milliárd dollárral csökkent. Azóta viszont megint beindultak a Meta részvényei: míg 2022 novemberében 90 dollár volt egy részvény, ma már 583-at kell fizetni érte. Az árfolyam értéke csak az utóbbi egy év alatt 64%-kal nőtt, ami nem gyenge eredmény. És Zuck vagyona nem véletlenül gyarapodott, ugyanis a Metában 13%-os részesedése van, így ha a cég is szárnyal, neki is haszna van belőle.

A Bloomberg milliárdos toplistáján Zuckerberg az utóbbi tizenkét hónapban elkönyvelt eredményei tekintetében viszont messze éllovas, ugyanis 78,1 milliárd dollárral növekedett a vagyona ebben a periódusban. Ezzel még Jensen Huangot, az Nvidia vezérigazgatóját is lehagyta (+63,5 milliárd dollár), ugyanis a cég a fejlett mesterséges intelligencia-hardverének köszönhetően nagyon erős eredményeket tudhat magának.

Ám ennek árnyoldala is van. A Meta helyzetének javulása ellenére 21 ezren vesztették el állásukat a mélyponton. Bár a befektetők jól fogadták a költséghatékonyság érdekében elkövetett elbocsátásokat, a részvények pozitív mérleget értek el a tőzsdén. A Meta idén a vártnál jobb eladásokat ért el, és ez a cég is alaposan a generatív (tartalomalkotó) mesterséges intelligenciára koncentrál.

Forrás: Techspot

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)