Egy színészóriás játszhatta volna a Pingvint Tim Burton Batman-folytatásában?! [VIDEO]

MOZI HÍREK – Tim Burton az eredeti Keresztapát akarta a Pingvinnek a Batman visszatérben…

 

 

Colin Farrell a Batmanben és legutóbb A Pingvinben nyújtott erőteljes alakításainak köszönhetően a DC-rajongók most komoly diskurzust folytatnak arról, hogy ki a legjobb élőszereplős Oswald Cobblepot (vagy Cobb). Akárcsak Heath Ledger A sötét lovagban, Farrell is rengeteg energiát fektetett abba, hogy karakterét a lehető legtökéletesebbé tegye. De egy olyan világban, ahol egyes rajongók még mindig úgy érzik, hogy Jack Nicholson volt a legjobb Joker, egyesek szerint Danny DeVito alakítását Tim Burton Batman visszatérjében soha nem lehet felülmúlni. De vajon így van ez? Ez a téma órákig tartó vitát érdemel.

1992-ben Danny DeVito lenyűgözte a közönséget a gothami bűnöző borzalmas változatával. Az ő Pingvinje nem egy ármánykodó Cosa Nostra volt, aki intézményi repedéseket akart okozni a város legnagyobb bűnöző családjában. Miután torzszülöttként született, és közömbös elitista szülei a csatornába dobták, a lehető legjobban alakította ki az életét. A pingvinek lettek a „famiglia”, és amikor felnőtté vált, Gotham lett a játszótere. DeVito verziója inkább volt Pingvin-ember, mint Pingvin. Habár alakítása ma már ikonikus, érdekes módon nem ő volt a rendező Tim Burton kedvence a szerepre.

 

Több nagy színészt is megkeresett Tim Burton

 

Amikor a Pingvin szereposztására került sor, a stúdió nem engedte, hogy Tim Burton a saját feje után menjen. A rendező azt szerette volna, ha az igazi Keresztapa játssza Gotham keresztapját. Ám a Warner Bros. vezetői elvetették Marlon Brando szerepeltetésének ötletét, és Dustin Hoffmant részesítették előnyben. Christopher Lloydot is fontolóra vették, mert hasonlított a szmokingos bűnözőre az 1966-os humoros Batman tévésorozatból. Végül egyik színész sem kapta meg a szerepet.

Amikor Burton és a forgatókönyvíró Daniel Waters átírta a karaktert egy deformált gonosztevőnek, akinek természetes élőhelye a csatorna, a figyelem Danny DeVitóra terelődött, mert ő jobban hasonlított arra, amit papíron leírtak.

A TCM szerint DeVito akkoriban nagyon keresett volt, ezért rövid ideig fontolgatta, hogy visszautasítja a szerepet.

Miután azonban beszélgetett haverjával, Jack Nicholsonnal arról, hogy milyen az ilyen típusú filmek forgatása, beleegyezett, hogy elvállalja. És hogy világos képet kapjon arról, hogy mit akar, Burton átadott DeVitónak egy képet, amit ő festett a gonosztevőről, egy érdekes felirattal:

„A nevem Jimmy, de a barátaim förtelmes pingvinfiúnak hívnak”.

Ezután a színész teljesen beleélte magát a szerepbe. A karakter külsejével kapcsolatos részleteket titokban tartotta (még a családja előtt is), így a közönséget meglepetésként érte a film bemutatója után. Burgess Meredith, aki a tévésorozatban a Pingvint alakította, szintén felkérést kapott, hogy játssza el a gonosztevő apját a film nyitányában, de megbetegedett, így az ötletet elvetették.

 

 

RETRO FILM - Fél évszázaddal ezelőtt került a mozikba minden idők legnagyobb gengszterfilmje, A Keresztapa. Az évforduló alkalmából Francis Ford Coppola digitálisan felújított klasszikusa korlátozott számban kerül ismét a mozikba világszerte. Magyarországon február 10-től egy héten át csak a Cinema MOM-ban vetítik. Tim Burton

 

 

Jack Nicholsonhoz hasonlóan Danny DeVito is eltúlozta a karakterét

 

A Batman visszatér egy kiváló film, és részben ezért is tartják nagyra Danny DeVito Pingvin-verzióját. De vajon tényleg ennyire jó volt DeVito? Jack Nicholsonnal ellentétben DeVito nem mindenkit nyűgözött le. Kapott egy Saturn-díj jelölést a legjobb mellékszereplő kategóriában, de ugyanebben a kategóriában egy Razzie (Arany Málna) díjjal is „kitüntették”. Ráadásul, ami talán a színészen kívül állt, a Warner Bros. több ezer panaszlevelet kapott a szülőktől, különösen a Pingvin fekete nyála és a manírjai miatt, amelyek ijesztővé tették őt.

DeVito és Nicholson alakítása között mégis kevés különbség van. Mindketten rendkívül túlzóak. A Batman visszatérben a Pingvin sok cirkuszi mutatványt mutat be, és szinte minden pillanatban ordítozik. Mindennek van értelme. A filmben a karaktere emlékeztet minket:

„A nevem nem Oswald! Hanem Pingvin! Nem vagyok ember! Én egy állat vagyok! Hidegvérű!”

A Batman megjelenése után DeVito nem habozott, hogy elmondja a véleményét. A Vanity Fairnek egyenesen azt mondta, hogy az ő Pingvinje sokkal jobb, mint Collin Farrellé. DeVito ezzel a megjegyzésével fenntartja azt a hagyományt, hogy a Batman-franchise idősebb színészei nem kedvelik karakterük újabb verzióit. Nicholson állítólag nem rajongott Heath Ledger Jokeréért. Michael Keaton pedig folyamatosan azt hangoztatta, hogy ő az egyedüli Batman.

 

Marlon Brando Pingvinje közelebb állhatott volna Collin Farrell változatához?

 

Sok iparági bennfentes elárulta, hogy Marlon Brando egy különös és visszahúzódó ember volt, akit nehéz volt megnyerni egy-egy szerepre. Tekintve, hogy milyen nehéz volt vele dolgozni, a rajongók megbocsáthatják a Warner Bros-nak, hogy megvétózta a Pingvin szerepének megformálását.

Ennek ellenére a veterán színész tökéletes lett volna a Batman visszatérben az esernyőimádó gonosztevő szerepére. Különösen azért, mert ezt a karaktert már korábban is jól játszotta. A filmben a Pingvin a Vörös Háromszög banda vezetője, és Gotham legtöbb bűnözői akciójának központja. Farrell Pingvinje hasonlót mutat be. Ő még nem egy nagymenő, de lassan odaér. Ennek ellenére ő mozgatja a szálakat a város legtöbb bűnözői vállalkozásában.

Don Vito Corleone szerepe a bizonyíték arra, hogy Brando könnyedén becsatornázta volna a legjobb tulajdonságokat, amelyek egy Oswaldhoz hasonló bűnözőkirályhoz szükségesek. És azoknak a kritikusoknak, akik úgy érzik, hogy A Keresztapa már régen volt, Brando hasonló karaktert játszott Az újonc című filmben, mindössze két évvel a Batman visszatér megjelenése előtt. Nem volt ismeretlen számára a szuperhősök világa sem, hiszen Jor-Elt alakította a Supermanben. A legfontosabb, hogy Keaton nagy rajongója volt a színésznek. Coppolához hasonlóan ő is zseniálisnak tartotta Brandót. Kettejük között remek munkakapcsolat alakulhatott volna ki, aminek eredményeként valami varázslatos alkotás születhetett.

Kár, hogy mindez nem történhetett meg. Ám azzal sincs semmi baj, amit helyette kaptunk…

Forrás: YouTube, Collider

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu