Emiatt is fájhat a Ubisoft feje: fű alatt adták tovább a felhasználók adatait a Metának?

Egy per indult a francia kiadó ellen, és ebben azzal vádolták meg a Ubisoftot, hogy annak boltjának felhasználóinak adatait továbbították Mark Zuckerberg cégének!

 

A Ubisoft Store messze nincs a Steam szintjén, de még a GOG és az Epic Games Store is fényévekre van Yves Guillemot saját digitális boltjától. Az előfizetéses szolgáltatásuk, a Ubisoft+ sincs közelében az Xbox Game Pass-nak, de mégis mindkét Ubisoft-szolgáltatásnak vannak felhasználói. Ők pedig megadnak sok kényes adatot: név, cím, bankkártya-adatok… szóval olyasmi, amit nem szokás megosztani másokkal.

Csakhogy a kereset szerint a Ubisoft a Pixelt használta. Ezt a Meta így jellemzi: „egy kódrészlet a weboldaladon, amely segíthet jobban megérteni a hirdetések hatékonyságát és az emberek által a weboldaladon végzett műveleteket, például egy oldal meglátogatását vagy egy termék kosárba helyezését.” Azaz: ha a Ubisoft Store-t böngésztük, miközben be voltunk jelentkezve a Facebookba, akkor a weboldalas adatok eljutottak Zuck kezei közé, és végül ezzel finomítottak a hirdetéseiken, hogy relevánsabb reklámokat kapjunk.

Csakhogy ez a fogyasztói megfigyelés törvénytelen a kereset szerint, mert személyes információkat osztanak meg bármelyik átlagos műszaki ismeretekkel rendelkező személy számára, aki ezeket az adatokat megkapta, és mindezt anélkül teszi, hogy előzetesen nyilvánosságra hozná, hogy ez történik. A per szerint ez sérti a Video Privacy Protection Act, a Federal Wiretap Act és a California Invasion of Privacy Act törvényeket, és ezért a felperesek, Trevor Lakes és Alex Rajjoub (akik mindketten több játékot is vásároltak a Ubisoft Store-ból) egyénileg és minden más hasonló helyzetben lévő személy nevében anyagi kártérítést követelnek, valamint azt, hogy a Ubisoftot kötelezzék, hogy vagy szabaduljon meg a Pixeltől, vagy szerezze be a felhasználó hozzájárulását az adatok megosztásához. Ezzel lenne egy újabb rubrika, amit majd bejellölhetünk…?

A francia kiadó természetesen nem reagált erre az eljárásra (de a Tencenttel kapcsolatos felvásárlási pletykákra igen, és arról a minap már beszámoltunk).

Forrás: PCGamer, CourtListener, Meta

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu