Nem a játékot vesszük meg a Steamen a pénzünkért! Akkor mit?

A Valve-nak valamit tisztáznia kellett, miután az Egyesüt Államok egyik államban szigorú fogyasztóvédelmi törvények léptek életbe.

 

Ha a Steamen vásárolunk egy játékot, akkor a „kasszánál” egy üzenet bukkan fel, ami azt írja, hogy „egy digitális termék vásárlása a Steamen a termék licenszét biztosítja”. Bár mindig is ez volt a hellyzet, eddig nem láthattunk ilyen figyemeztetéseket, mert eleddig ezeket a felhasználási feltételek oldalán láthattuk csak (tehát eldugva, egy olyan oldalon, amit általában nem szokott a közönség gyakran felkeresni).

Gavin Newson, Kalifornia kormányzója egy olyan törvényt szignózott nemrég, ami megtiltotta a digitális bolti felületeknek például a „vásárlás” kifejezés használatát, hacsak nem figyelmeztetik tisztán a vásárlókat arról, hogy például nem magát a játékot vásárolják meg, hanem csak annak licenszéért fizetnek, és ez a licensz bármelyik pillanatban lejárhat!

„Mivel a kiskereskedők egyre inkább eltávolodnak a fizikai adathordozók értékesítésétől, egyre fontosabbá vált a digitális adathordozók vásárlásával kapcsolatos fogyasztóvédelem,” írta közleményében Jacqui Irwin, a kaliforniai közgyűlés tagja. A fogyasztóvédelmi törvények jelenleg bár csak Kaliforniára vonatkoznak, a Valve igyekszik egy lépéssel minden előtt járni azzal, hogy inkább feltünteti ezt, miközben vita zajlik arról, hogy a digitális termékeket tulajdonképpen ki is birtokolja.

Nem véletlen az ezzel kapcsolatos vita: áprilisban a Ubisoft teljesen játszhatatlanná tette a The Crew első részét, ugyanis ennek folyamatos szerverkapcsolat kellett, a francia kiadó pedig lelőtte azokat. Emiatt pedig sokan megkérdezték, hogy korrekt-e az, hogy akár teljes árat (60 eurót) fizettek anno a játékért, amihez most elvesztették a hozzáférési jogukat. Ezért a Ubisoft Ivory Tower, a The Crew-val foglalkozó stúdió rögtön a tettek mezejére lépett, ugyanis a stúdió senior kreatív igazgatója, Stéphane Beley kijelentette, hogy a későbbiekben a The Crew 2, továbbá a The Crew Motorfest is teljesen offline játszható lesz. (Akkor ki fogják venni a Denuvót is? Mert a DRM-nek haza kell telefonálnia.)

A Valve lépése emiatt logikus.

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu