Teljesen önjáró Tesla taxikat szeretne Elon Musk!

TECH HÍREK – A Twitter, a Tesla és a SpaceX vezetője azt szeretné, ha a kocsink nélkülünk hajtana el… mintha Muskot a Cyberpunk 2077-ben látottak ihlették volna meg!

 

Elon Musk a Tesla által szervezett We, Robot eseményen szólalt fel a kaliforniai Burbank Warner Bros. Studios épületében. Itt akarta felvázolni a cég jövőképét a járműveikkel kapcsolatban. Nem csak a Detroit: Become Human-féle robotokról beszélt, hanem a Cybercabről (Robotaxiról), illetve a több utast befogadó Robovanről is, ugyanis a cég a taxizásba is be akar valamelyest szállni.

„Hány órát használják hetente az autókat? Körülbelül heti 10 órát a 168 órából. Tehát az idő túlnyomó többségében az autók nem csinálnak semmit. De ha autonómok lesznek, akkor (nem is tudom)- ötször többet használhatnánk őket? Talán tízszer többet? Ma este 50 teljesen autonóm autó van itt. Mind vezető nélküli. A Cybercabban lehet majd utazni. Nincs kormánykerék és pedálok… szóval remélem, hogy ez jól fog menni! Az autonómiával visszakapod az idődet. Ez egy nagyon nagy dolog – életeket fog menteni, nagyon sok életet, és megelőzi a sérüléseket,” mondja Musk.

Azért ezt bontsuk ki részletesebben. A The Verge korábban már írt arról, hogy egy Uber-féle járműigénylő appba fektetett a Tesla. A Cybercab amúgy 30 ezer dollárért lesz kapható, amikor 2026-tól gyártani kezdik. Fel lehet úgy használni a járművet, hogy utasokat vigyen, amikor mi nem használjuk azt. De 2018-ban volt egy baleset, amikor egy Tesla Model X az Autopilot (önjáró) funkciót használva egy autópálya korlátjába csapódott, és ezzel kapcsolatban indult per a Tesla ellen (de az év során megállapodás született). 2023-ban pedig egy iskolás kiszállt a sulibuszból, és egy Tesla Model Y „autópályás sebességgel” elütötte őt önjáró módban. Szóval a biztonsággal kapcsolatban nem patyolattiszta a Tesla eddigi eredményei.

Viszont ilyenkor felmerül a kérdés: ha valaki vesz például egy Cybercabet, és az úgy okoz halálos balesetet, hogy közben a tulajdonos mondjuk alszik, akkor a tulajt vagy a Teslát kell felelősségre vonni…?

Forrás: PCGamer, The Verge

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu