Super Mario Party Jamboree – A legjobb Mario Party hosszú idő óta

TESZT – A Mario Party sorozat legújabb epizódja új táblákkal, játékmódokkal és rengeteg mini-játékkal érkezik. De vajon képes lesz-e hosszú órákra lekötni, vagy csak akkor kapod elő, ha átjönnek a haverok egy kis partyra?

 

 

A Super Mario Party Jamboree tele van nosztalgikus utalásokkal, de korántsem csak egy múltidéző egyveleg. Két klasszikus tábla visszatér, de emellett öt teljesen új helyszín is vár. Persze, ahogy azt megszokhattuk, a Jamboree a mini-játékok terén sem hagy minket cserben – több mint 110 van belőlük, új és régi kedvencek keverékével. Mielőtt azonban rálépnénk a táblára, ki kell választanunk egy karaktert. A megszokott arcok mellett néhány kevésbé ismert, de annál viccesebb figura is feltűnik. Például Monty Mole és Spike azok közé tartoznak, akiket gyakran választok – Spike különösen úgy fest, mintha véletlenül tévedt volna be a játékba.

 

 

Jól indul ez a party

 

A Super Mario Party Jamboree egyik legnagyobb ütőkártyája rögtön a játék kezdetén előkerül. A klasszikus szabályok mellett választhatsz egy versenyorientált szabályrendszert is, ahol kevesebb szerepet kap a szerencse. A cél persze ugyanaz, mint mindig: minél több csillagot összeszedni. Az viszont továbbra is előfordulhat, hogy az ellenfeled három csillagot nyúl le egyetlen körben, de ebben a szabályrendszerben azért nagyobb szerepe van a játékos ügyességének. Például a játék alapértelmezésben tizenkét fordulós, mindössze egy bónusz csillag van, amit már az elején bejelentenek, az induláskor hét tárgy közül lehet választani, a boltok kínálata limitált, és egy rakás hasonló szabály is van, ami jobbá teszi a játékmenetet.

Mindig is az volt a bajom a Mario Party-val, hogy hiába játszottál jól, a legváratlanabb bónusz csillagok simán keresztbe húzhatták a számításaidat. Ki lehetett kapcsolni ezt a funkciót, de ettől meg sokkal laposabbá vált a játék.

 

 

Nosztalgia és újdonság keveréke

 

A hagyományos játékmód abszolút hozza a szokásos Mario Party érzést. Találsz benne néhány igazán izgalmas mini-játékot, miközben rengeteg mókás utalást fedezhetsz fel a régi idők játékaiból. Érezni fogod, hogy van elég újdonság, amit érdemes felfedezni, de közben minden olyan ismerős. Különösen jól működik az új és régi mini-játékok ötvözése.

Egy másik rendszer, amely visszatér a múltból, a partner mechanika, amit Mitch is röviden említett az előzetesében. Ezzel olyan karakterek, mint Mario vagy Bowser Jr., hirtelen felbukkanhatnak a játéktáblán. Ha elhaladsz mellettük, csatlakoznak hozzád, és hasznos előnyöket adnak. Ez különösen jól jön, ha közeledsz egy csillaghoz. A partner lehetővé teszi, hogy akár két csillagot is begyűjts egy helyett.

Bár ez izgalmas dinamikát hoz, erősen függ attól, hol helyezik el a partnert a táblán. Néha annyira messze van mindenkitől, hogy három kör alatt sem ér oda senki, és mire odaérnél, már el is tűnik.

Egy másik kisebb bosszantó tényező a CPU viselkedése, ami néha nevetséges döntéseket hoz. Például Wario az első fordulók egyikében úgy döntött, hogy teleportál egy boltba, miközben már csak egy-két lépésnyire volt tőle. Ezt látva csak a fejemet fogtam, mert a CPU fordulói alatt nincs lehetőség gyorsításra, így végig kell várni ezeket a furcsa döntéseket. Ha minden karaktert valódi emberek irányítanak, gyorsabb tempójú lehet a játék, de ha van két CPU-s karakter is, az esély nagyobb, hogy előveszed a telefonodat, és mással foglalkozol a fordulók alatt.

 

 

Felesleges játékmódok

 

A klasszikus Kígyók és létrák-szerű Mario Party játékmód mellett a Super Mario Party Jamboree rengeteg tölteléket is tartalmaz különböző játékmódok formájában. Ilyenek például a Minijáték Strand, a Koopatlon, a Bombák Bowserre, a Paratroopa Repülőiskola, a Toad Tárgygyára és a Ritmikus Főzés. Egyjátékosként is lehetőség van Party Előkészületeket végezni Kamek karakterével. Összességében a Koopatlon, mint a Battle Royale egyik változata, a legélvezetesebb ezek közül, de az is kérdéses, meddig marad érdekes. Számunkra a Mario Party továbbra is a favorit. A többi mód egyszerűen fölöslegesnek tűnik, mert a Mario Party sokkal szórakoztatóbb, mint ezek.

Ez sokkal jobban is elsülhetett volna. Miért nem építettek be például egy online rangsorolt Mario Party-t, ha már annyira a versenyszellemet akarták hangsúlyozni? Ehelyett csak a hagyományos, bulizós Mario Party élmény maradt, mert úgy tűnik, mindenki inkább erre vágyik.

Bár ez egy kicsit csalódás, a játékot azért nem dönti romba. A Mario Party mód olyan klasszikus, hogy egy-két este simán elrepülhet vele barátokkal. Már ezért megéri a vétel. Külön említést érdemel a Minijáték Strand is, mert vannak olyan mini-játékok, amiket egyszerűen nem tudsz megunni, és újra meg újra játszani akarod őket. Itt lehetőség van arra, hogy a barátaiddal együtt beállítsátok a legjobb időket és pontszámokat a kedvenc mini-játékokban. Ez már az előző Mario Party játékban is jelen volt, de továbbra is kiváló kiegészítés.

A Super Mario Party Jamboree vajon az a fejlődés vagy forradalom, amit vártunk? Nem, egyáltalán nem. De még így is egy hatalmas adag szórakozás, tele karakterekkel és rengeteg mini-játékkal. A többi „cicoma” talán nem volt szükséges, de biztosan lesznek olyan játékosok, akik élvezni fogják.

 

 

Jó ez a Super Mario?

 

A Super Mario Party Jamboree remekül ötvözi a nosztalgiát az új elemekkel: öt friss tábla, 110 mini-játék és egy olyan versenyszabályzat, ahol a készségek fontosabbak, mint a szerencse. Bár a partner rendszer egy kis extra stratégiát ad hozzá, nagyban függ attól, hogy hol helyezik el a partnert a táblán. A CPU néha furcsa, frusztráló döntéseket hoz, ami rontja az élményt. Az extra módok inkább tölteléknek tűnnek, de a páratlan Party mód továbbra is a legjobb. Nagy újítások nincsenek, de a játék még mindig tökéletes választás baráti estékhez, és garantáltan megéri a vételt.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Pro:

+ Nosztalgia és új mini-játékok remek kombinációja
+ A versenyszabályoknak köszönhetően a készség is számít
+ Barátokkal óriási szórakozás

Kontra:

– Felesleges extra játékmódok
– A CPU időnként gyenge döntéseket hoz
– A partner rendszer túlzottan véletlenszerű


Kiadó: Nintendo

Fejlesztő: Nd Cube

Stílus: Party játék

Megjelenés: 2024. október 17.

Super Mario Party Jamboree

Játékmenet - 8.1
Grafika - 7.5
Történet - 5.8
Zene/hangok - 7.1
Hangulat - 8.2

7.3

Rövid összefoglaló: A Super Mario Party Jamboree ügyesen ötvözi a klasszikus és új elemeket, különösen a mini-játékokban. Bár a felesleges módok némileg rontanak az összképen, a versenyszabályok friss lendületet adnak a játéknak. Összességében egy kiváló party játék, amely tökéletes választás baráti összejövetelekre.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu