A nagy tech cégek már nem bíznak a megújuló energiaforrásokban: szerintük az elhagyott atomerőművek lehetnek a jövő kulcsai

TECH HÍREK – Az olyan energiaigényes technológiai ágazatok, mint a mesterséges intelligencia és a felhőalapú adatkezelés, egyre inkább az atomerőművek felé fordulnak. A világ egyik legértékesebb cége, a Microsoft már tárgyalásokat folytat egy atomerőmű újranyitásáról az Egyesült Államokban, hogy kielégítse a technológiai igényeit. És a hírek szerint nem ez az egyetlen vállalat, amely ilyen lépéseket fontolgat.

 

Ahogy az Ars Technica nemrégiben beszámolt, az Amazon három új megállapodást jelentett be kis moduláris atomreaktorok fejlesztésére, követve ezzel a Google példáját a karbonsemleges energiaforrásokra való átállásban. Ezek a reaktorok kisebbek, mint a hagyományos atomerőművek, így hatékonyabb lehetőséget jelentenek a tech cégek számára, hogy elérjék klímacéljaikat. Az Amazon már bejelentette, hogy a következő évtizedben három ilyen megállapodás lép érvénybe.

 

Akár 960 MW energiát is termelhetnek

 

Az Amazon által aláírt megállapodás tartalmaz egy záradékot, amely lehetővé teszi a kapacitás bővítését akár 12 modulra is, ami akár 960 MW energiát is termelhet. Ez az energia elegendő 770 000 amerikai otthon ellátására, ami jól mutatja a kezdeményezés potenciálját. Így az Amazon és új partnere, az X-energy, 2039-ig több mint 5000 MW-nyi SMR projektet kíván fejleszteni, ami a moduláris reaktorok eddigi legnagyobb kereskedelmi célú felhasználása lenne.

A nagy technológiai cégek számára az atomenergia különösen vonzóvá vált. Ellentétben a megújulókkal, mint a nap- vagy szélenergia, az atomenergia képes villamos áramot termelni függetlenül az időjárástól vagy a napszaktól. Az ilyen projektek azonban továbbra is szabályozási jóváhagyásra várnak, és különböző gazdasági kihívásokkal szembesülnek. Ezért annak ellenére, hogy komoly potenciállal bír, még mindig ellenállásba ütközik a környezetvédelmi és egészségügyi aggályok miatt, különösen az uránbányászat és a radioaktív hulladékok tárolása kapcsán.

Forrás: Ars Technica 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu