James Gunn kiakadt a Superman előzetesén – komoly veszélyt jelenthetnek a hamis AI-videók?!

MOZI HÍREK – James Gunn hányós emoticonokkal reagált a mesterséges intelligenciával generált Superman-trailerre…

 

 

James Gunn heves reakciót osztott meg arra, hogy egy hamis, mesterséges intelligenciával generált Superman-trailert összetévesztettek a készülő DCU-filmjének hivatalos előzetesével. Úgy tűnik, hogy még a hírügynökségeket is be lehet csapni néhány „koncepciós” trailerrel, amelyeket a YouTube-on és más videómegosztó oldalakon készítenek a rajongók mesterséges intelligencia segítségével vagy anélkül. Pontosan ez történt akkor is, amikor egy francia hírcsatorna felvételt közölt a hamis trailerből, ami rengeteg gúnyolódáshoz és magának Gunnnak a szélsőséges reakciójához vezetett.

Miközben a rajongók kétségbeesetten várják az első hivatalos felvételeket David Corenswettel Clark Kent és kriptoni alteregója szerepében, vannak, akik saját kezükbe vették a dolgot. Több „koncepciós” trailert is készítettek, amelyek más filmekből vett jeleneteket párosítottak össze néhány szinte meggyőző, mesterséges intelligencia által generált közeli felvétellel a film szereplőiről, hogy még hitelesebbek legyenek. Persze mindig vannak árulkodó jelek, hogy ezek a trailerek nem az igaziak… csak láthatóan nem a túlbuzgó újságíróknak.

Gunn ritkán van kibékülve a CGI túlzott használatával a filmjeiben, mivel mindig is a gyakorlati effektek híve volt, ahol csak lehetett, így a gondolat, hogy bármi mesterséges intelligencia kerüljön a projektjei közelébe, eléggé elbizonytalanítja… és a France 2 csatorna hibájára rámutató posztra adott reakciója is ezt bizonyítja.

Gunn egyszerűen három hányás-emojival válaszolt a posztra, és ennyiben hagyta a dolgot.

Gunn X/Twitter-fiókjának egyik követője megdöbbenését fejezte ki, hogy látta a posztot, és azt kommentálta, hogy „reméltem, hogy ezt soha nem látod”. Gunn erre a posztra egyszerűen így reagált: „Én is ezt kívánom”.

 

James Gunn filmje még odébb van, de az AI-trailerek már most veszélyt jelenthetnek

 

A Superman-rajongók által készített AI-trailer gyorsan teret nyert az olyan platformokon, mint a YouTube, és DC-rajongók milliói gondolták eleinte, hogy egy valódi első pillantást kapnak Gunn új, DCU-s debütáló filmjére. Mivel a trailer a „Superman (2025) – Official Trailer” címet viselte, talán nem meglepő, hogy néhányan akár csak egy pillanatra is komolyan vették.

Ez az a pont, ahol a mesterséges intelligencia által generált trailerek a rajongók megbecsülésének szórakoztató darabkájából rosszindulatú félrevezetési kísérletté válhatnak. Míg korábban szinte lehetetlen volt az átlagos internetezők számára, hogy egy filmtrailer kinézetét és hangulatát idéző alkotást hozzanak létre anélkül, hogy több ezer dollár értékű, csúcskategóriás szoftverhez férjenek hozzá, ez az elmúlt néhány évben drámaian megváltozott. Ma már egy nagyon kis előfizetési díj ellenében bárki hozzáférhet különböző mesterséges intelligencia-interfészekhez. Ezek segítségével néhány egérkattintással szinte bármit létrehozhat, amit csak akar.

Ha ezeket a trailereket ugyanolyan átlátható módon osztják meg az interneten, mint ahogyan a rajongók évek óta teszik ezt a fan-videókkal és az újratervezett plakátokkal, akkor nincs probléma. A gond az, hogy mivel algoritmusok irányítják a világot (csak az internetet… egyelőre), a keresőmotorokat elég könnyen becsapják olyanok, akiket jobban érdekel, hogy pénzt keressenek egy olyan szellemi tulajdonból, amelyhez semmi közük. Mivel a deepfake technológia ma már lehetővé teszi, hogy bárki lemásolja egy híres színész hangját vagy megjelenését – amit például a TikTok Tom Cruise videók mutatnak -, a határvonal a rajongók által a rajongóknak készített vicces kis tisztelgések és a megtévesztésre irányuló videók között napról napra egyre jobban elmosódik…

Forrás: X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu