Véget vetnek a „review bombing” gyakorlatának?! Az USA hatósága drasztikus lépésre készül

TECH HÍREK – A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) olyan szabályrendszert hozna létre, amely megszüntetheti a hamis értékeléseket és véget vethet a „review bombing” praxisának.

 

 

A videójáték-iparban a játékosok évek óta folyamodnak a „review bombing”-hoz, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a fejlesztők vagy kiadók ellentmondásos döntéseivel szemben. Legyen szó hirtelen véleményváltozásokról, monetizációs politikákról vagy teljesítményproblémákról, a közösség a negatív kritikákban megtalálta a módját annak, hogy észrevegyék őket azokon a platformokon, ahol hangot adhatnak véleményüknek, például a Metacriticen vagy a Steamen.

Ha esetleg kíváncsi lennél, és még nem tudnád, a „kritikabombázás” olyan gyakorlat, amelynek során a felhasználók negatív kritikákat írnak tömegesen egy videójátékról, tiltakozásul valami ellen, ami nem tetszett nekik a játékkal kapcsolatban. Ez többnyire a játék egyes aspektusaira vonatkozik, de előfordul, hogy a fejlesztők egyéb lépései ellen irányul a kritika. Úgy tűnik azonban, hogy ez a jelenség eltűnhet a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) közelgő szabályozása nyomán. Az amerikai hatóság egyik közelgő szabályaként az Egyesült Államokban be kívánja tiltani a „hamis értékeléseket”.

 

Hogyan lehetne megszüntetni a „review bombing”-ot?!

 

Lina Khan, az FTC elnöke szerint a trösztellenes ügynökség célja, hogy megfékezze az online felülvizsgálati manipulációt, a hamis értékelésektől kezdve az ajánlások vásárlásáig (a DualShockers-en után). Ez magában foglalja a botok által generált vélemények, valamint az olyan felhasználók által közzétett vélemények megakadályozását, akiknek nem volt tapasztalatuk a termékkel, például a Metacritic-en. Ezen a platformon anélkül hagyhatsz véleményt, hogy ellenőriznék, játszottál-e már a videójátékkal, ami például a Steamen nem történik meg. Tegyük hozzá, hogy a Valve boltjában is előfordul, hogy konzolos problémák miatt a játékok PC-s változatát húzzák le, mint például a Helldivers 2 esetében történt a PSN-fiókok okán.

Habár a videójátékok esetét kifejezetten nem említették, ezek az FTC szabályok nagyon is vonatkozhatnak az iparágunkra.

Például az olyan oldalakon, mint a Metacritic, amely már a Horizon Forbidden West DLC lehúzása után meg akarta akadályozni a „visszaélő és tiszteletlen” értékeléseket. A szabályok a pozitív vagy negatív értékelések megvásárlására is vonatkoznak. Ezt a gyakorlatot a fejlesztők egyes videójátékoknál alkalmazzák, félrevezetve a potenciális vásárlókat. Az FTC elképzelése szerint nem szabadna feltételekhez kötni, hogy egy felhasználó véleményt írjon egy termékről. Azonban még korai lenne meghatározni, hogy mi lesz ennek a gyakorlatnak a jövője. Az viszont egyértelmű, hogy Lina Khan azt szeretné, ha a vélemények átláthatóbbak és megbízhatóbbak lennének, hiszen a hitelességhez erre szükség van.

Forrás: X, DualShockers

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu