AMD Ryzen Z2 Extreme: nagy teljesítmény a következő handheld PC-nknek?

STEAM DECK HÍREK – Nem lenne meglepő, ha az újgenerációs Steam Deck (ami egyszer meg fog valósulni) erre a technológiára fog alapulni…

 

Az AMD Ryzen Z2 APU (accelerated processor unit = processzor és grafikus chip egy áramkörön) kapcsán Golden Pic Upgrade, egy kínai bennfentes szivárogtatott, és ezzel kapcsolatban pontosított. Egy kínai platformon, a Bilibilin számolt be arról, hogy milyen konfigurációval rendelkezhet az AMD csúcsmodellje a következő generációs handheld PC-kben (ugyanis az Asus ROG Ally, a Steam Deck és a Lenovo Legion Go is az AMD-t választotta; az MSI az Intellel paktált le).

Szerinte 3+5 magos konfiguráció lesz a Ryzen Z2 Extreme APU. 3 Zen 5, 5 pedig Zen 5C mag lesz, Ezzel az AMD maximalizálhatná a teljesítményt és az energiahatékonyságot. Az AMD Ryzen AI 7 Pro 360-ban is hasonló CPU-konfiguráció van és akár 5 GHz órajelre is képes 9W és 30W közötti fogyasztással. Grafikai oldalon 16 számítási egység (CU = compute unit) lesz az RDNA 3.5 architektúrán. Ezt csak az AMD Strix Halo fogja felülmúlni (40 CU). A grafikus chip a Ryzen AI 9 HX 370 APU-ban látott Radeon 890M lehet.

A felsőkategóriás AMD Ryzen Z2 Extreme APU 2025-ben fog megérkezni, és a sima Z2 és Z2G verziók inkább a mainstream és a belépő szintet fogják képviselni. Az AMD ezzel fog tehát versenyre kelni az Intel Core Ultra 200V unar Lake) és Core Ultra 200U (Arrow Lake) megoldásaival, amik a handheld PC-kben megtalálhatóak. A Lunar Lake-ben Xe2-es magok vannak, és wattonként jó teljesítményre képesek, így az AMD-nek nem lesz könnyű dolga.

És miképp kötődik mindez a Steam Deckhez? A Valve készülékéről néhány napja írtuk, hogy a cég nem fog évente minimális frissítésekkel élni, így az újgenerációs modellt csak akkor fogják a piacra dobni, ha jelentős teljesítménybeli előrelépést tapasztalnak a technológiában. A Ryzen Z2 Extreme pedig annak tekinthető, nem?

Forrás: WCCFTech, Bilibili

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu