Egy elhunyt Nobel-díjnyertessel készített (?) interjút a lengyel állami rádió!

A krakkói rádió (a lengyel állami rádió egyik helyi stúdiója) egyik állomása felettébb érthetetlen irányba ment el a technológiával…

 

Képzeljük el, hogy az emberi műsorvezetők helyett három, felettébb fotogén MI-műsorvezető van, és ők interjúvolnak egy másik mesterséges intelligenciát, ami egy, 12 éve elhunyt Nobel-díjnyertes írót imitál. Na, ezt hozta össze a krakkói rádió. Hétfőn közölte, hogy az OFF nevű állomását átszervezik, holott 2015 óta a krakkói klubélettel foglalkozott. Most viszont MI-generált hangokat hallunk három karaktertől, akik a Z-generációt hivatottak képviselni.

Még komplett személyiséget és nevet is kaptak (a 20 éves Emilia Nowa újságírónak tanul és a popkultúrát ismeri, a 22 éves Jakub Zieliński hangmérnöknek tanul a krakkói AGH egyetemen, a harmadik karakter pedig egy korábban pszichológiát tanuló 23 ves Alex, aki a személyazonosságban és a queer kultúrában jártas). A Facebookon például ez egy reakció a közönségtől: „Ugyanezt kívánom nektek: csak a mesterséges intelligencia hallgasson benneteket!” Egy másik reakció: „A legegyszerűbb lecserélni azt a menedzsert, aki kitalálta ezt az egészet…”

Mateusz Desmki, az OFF egyik ex-műsorvezetője Marcin Pulitot, a krakkói rádió főszerkesztőjét vádolta ezzel, mert senkit sem tájékoztatott erről, és így kb. tucatnyian vesztették el az állásokat, majd szerinte Pulitnak volt képe ahhoz, hogy a sok évnyi újságírói tapasztalatát magasztalja. Demski szerint Pulitnak köze nincs az újságíráshoz. Pulit erre úgy védekezett, hogy senkit nem küldtek el a rádiótól. Ez persze nem igaz: az elbocsátott emberek külsősök voltak, és nem az MI miatt függesztették fel állásukat. A főszerkesztő szerint az OFF tartalmai sokszor megegyeztek a többi krakkói állami rádió programjaival, és ezért nullához közeli hallgatottságuk volt, így emiatt döntöttek a változás mellett… Demski ezért egy petíciót is indított, hogy tüntessen az MI-re váltás ellen, mert szerinte az újságírásra ez fenyegetést jelent. Már több tízezren írták alá.

De hogy jön a képbe a Gen-Z trió mellett az elhunyt Nobel-díjas? Nos, Wisława Szymborska 1996-ban nyerte el az irodalmi Nobel-díjat költészetéért, amely ironikus pontossággal engedi, hogy a történelmi és biológiai összefüggések az emberi valóság töredékeiben felszínre jussanak. De belőle is csináltak egy MI-t, és a vele készített „interjúval” rajtolt el az OFF új irányzata… A probléma ezzel az, hogy Szymborska 2012-ben hunyt el tüdőrákban. Az alany, akivel Emilia, Jakub és Alex interjút készít, ő maga, és AI konstruktumban fejt ki véleményt mindenféle dolgokról, többek között „a koreai irodalomról és az idei Nobel-díjas Han Kangról”. Erre persze a Facebookon sokan felháborodásuknak adtak hangot…

Forrás: PCGamer, Notes From Poland

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu