Visszatér a klasszikus hollywoodi filmeposz: a Ben Hur a hazai mozikba

MOZI HÍREK – A Volt egyszer egy vadnyugat, a 2001: Űrodüsszeia, és A Keresztapa után nem áll le klasszikus hollywoodi híres filmek visszatérése, ugyanis rövidesen ismét láthatjuk a mozitörténet egyik leggrandiózusabb filmalkotását: William Wyler 11 Oscar díjjal kasszírozott, monumentális filmeposzát: az 1959-es Ben Hurt.

Ha létezik olyan film, amely igazi filmes ínyenceknek tényleg kihagyhatatlan nagyvásznon, akkor ez a 65mm-es filmszalagra rögzített, 2.76:1 képarányával extra-szélesvásznúnak számító, pazar látványvilágú Ben Hurra mindenképpen igaz.

A Ben Hur digitális felújításának kuriózuma, hogy jelenlegi legmodernebb, ún. 8K scannelési technikával készítették (a full HD felbontás 16-szorosa!), méghozzá az eredeti 65mm-es negatív kezelésével. A helyreállítást Warner Bros laborja készítette a film 50. évfordulójához kapcsolódóan, nem kevesebb, mint egymillió dolláros költségvetésből.

A 212 perces film közel 400.000 képkockájának egyenkénti feldolgozása, színkorrekciója végül két év csúszással, 2011-re fejeződött be. Első alkalommal a 49. New York-i Filmfesztiválon láthatta a nagyközönség, a vetítésen William Wyler lánya és dédunokái és Charlton Heston fia is jelen voltak.

Moziban azóta csak nagyon ritkán, egy-egy fesztivál keretében lehetett csak látni szerte a világban. Magyarországon a technikai adottságok sajnos nem adottak a fenti paraméterekhez, emiatt standard 2K kópiáról vetítik a filmet, de a restauráció kimagasló képminősége így is kitűnően érvényesül a mozivásznon.

A monumentális történelmi kalandfilmet május 19-től vetítik a hazai filmszínházak. Budapesten kizárólag a Puskin Moziban lesz műsoron, emellett országszerte számos további helyszínen, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Szentendrén és Nagykanizsán vetítik.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)