Sylvester Stallone szerdán betölti a hetvenet!

MOZI HÍREK – Július 6-án, holnap lesz hetvenéves Sylvester Stallone, aki leginkább a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli akciófilmjeitől vált híressé.

Holott a színész emlékezetes alakításai mellett a rendezés, a forgatókönyvírás, sőt, a festés terén is sikeres: imád olajfestményeket készíteni és Leonardo Da Vincit személyes hősének tekinti. A sokoldalú Sly születésnapját szerdán filmmaratonnal ünnepli a Paramount Channel, amelynek kapcsán, íme, néhány érdekesség a sztárról.

A sztár élete egyébként nem indult simán, a jellegzetes „Sly nézés” például nem a színészi játéknak, hanem inkább egy ügyetlen orvostanhallgatónak tevékenységének köszönhető. A kis Stallone-t ugyanis úgy fogták meg fogóval, hogy miközben világra segítették, az idegek maradandóan sérültek a szemhéján és a száján.

Sly-nak később csak teher volt az iskola: több mint tizennégy intézményből rúgták ki. Ráadásul Sly mindig is hős szeretett volna lenni, ezért az iskolai egyenruha alatt szuperhős jelmezt hordott. Egyszer még a hálószoba ablakból is kiugrott egy esernyővel, bízva a szerencsés földet érésben. Az esetet megúszta egy kulcscsonttöréssel, és így később a filmjeiben igazi túlélőként tündökölhetett.

Bár Sylvester Stallonet kétszer is Oscar-díjra jelölték, Golden Globe-díjat is kapott, ugyanakkor minden idők legtöbb Arany Málna jelölésével is „jutalmazták”. Harminc alkalommal nevezték a negatív díjra és ezt néhány alkalommal meg is nyerte: négyszer kapta meg a legrosszabb színész, és egyszer a külön neki kitalált, az Évszázad Legrosszabb Színésze „kitüntetést”. Ráadásul fizikailag sem mindig járt jól a forgatásokon. A Rocky IV forgatásán például Dolph Lundgren olyan erősen szíven ütötte, hogy kórházba került, a Ramboban eltörtek a bordái, a Feláldozhatókban pedig a nyaka sérült meg komolyan.

Érdekesség, hogy Sylvester Stallone az első Rocky film forgatókönyvét három nap alatt, felesége segítségével írta meg Muhhamad Ali és Chuck Wepner legendás összecsapásának hatására. Sok-sok változtatás után Irwin Winkler és Robert Chartoff producer páros akarta megvenni a jogokat 350 000 dollárért, de Sylvester Stallone-t nem akarták szerepeltetni. Sly-nak és várandós feleségének akkor még csak alig 100 dollár félretett pénze volt, ő mégis elutasította az ajánlatot és megtartotta a jogokat. Később egy előnytelenebb szerződést írt alá, ami viszont lehetővé tette, hogy szerepeljen az alkotásban.

Stallonét az 1976-os Oscar-díjátadón egyébként nagy meglepetés érte, miközben a legjobb női mellékszereplő jelöltjeinek neveit olvasta fel. Amikor a kamerába beszélt, nem vette észre, hogy valaki mögé osont, majd csak ennyit hallott: „Elloptad a forgatókönyvem”. A legendás Muhammad Ali szólalt meg mögötte, majd viccesen bokszolni kezdett a meglepett színésszel. „Én vagyok Apollo Creed” – kiabálta Sly-nak Ali, miközben a levegőbe öklözött.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)