Franciaország a brit játékfejlesztőcégeket saját országába vonzza a Brexit után

Adókedvezményeket és támogatásokat ígérnek azoknak a cégeknek, akik elhagyják Nagy-Britanniát Franciaországért.

A Brexitre felkészülve a francia kormány hatalmas erőfeszítésekkel próbálja saját országába vonzani napjaink egyik legjobban jövedelmező, kreatív iparágában (melyről a magyar kormány nagyjából azt sem tudja, hogy eszik, vagy isszák) a videójátékiparban utazó cégeket.

Új kampányukban, melynek Join the Game a neve, a francia kormány a saját videojátékiparának fontosságát is kihangsúlyozza és azoknak a brit cégeknek, amelyek átkelnek a La Manche-csatornán, ugyanolyan állami kedvezményeket kínál. Mivel Nagy-Britannia a Brexittel nagyjából várhatóan kiírja magát az „európai együttműködések” rendszeréből, amelyre pedig a játékiparnak nagy szüksége van, így elemi érdeke a brit cégeknek, hogy új utakat és új országokat keressenek.

„Mindössze pár év kellett hozzá, és a videojátékipar Franciaország második legerősebb kulturális iparágává vált, csak a könyvipar előzi meg, a mozit már lehagyta.” – jelentette ki a francia kormány vállalkozásokkal foglalkozó minisztere, aki a kampányt irányítja. „Egy olyan szektorról van szó, amelyik a francia ipar legdinamikusabban fejlődő szektora, több mint 5000 direkt munkahellyel. 2018-ban a videojátékipar kereskedelme hazánkban 4.9 milliárd euróra rúgott.” – tette még hozzá a miniszter.

A brit játékfejlesztőknek bevonzásához a francia kormány különféle egészen sokféle adókedvezményt ígérnek. Az évi 6 milliót nem meghaladó produkciós kiadásokat terhelő adókból például nem kevesebb, mint 30%-ot engednének el, továbbá kétmillió euró kamatmentes hitelt is ígérnek „technikailag ambiciózus” videojátékok fejlesztésre, melyet majd a cég növekedése alapján kell visszafizetniük az országot váltott brit kiadóknak.

Egyelőre a kampány hatását még nem látni, az viszont biztos, hogy Ian Livingstone, aki annak idején a Magyarországon is megjelent „Kaland Játék Kockázat” lapozgatós könyvek szerzője és a Games Workshop alapítója is volt, továbbá a brit játékipar egyik vezetője is, figyelmeztette a brit kormányt: azáltal, hogy az EU-tagság előnyeit elveszítette hazánk játékipara, nagy az esély rá, hogy ambícióját károsítja.” Óvatos fogalmazás, de amennyiben a Brexit megvalósul, elképzelhető, hogy Nagy-Britannia szinte teljesen elveszíti azt az iparágat, amelyben a világelsők között volt, ez pedig az ország GDP-jére nézve is óriási kár.

Forrás: The Guardian

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)