Szerencsejáték-függőség okozás miatt perlik a Fortnite-ot!

Polgári peres eljárást indított egy jogi cég Québecben, Kanadában a Fortnite játékkal szemben.

Az Epic Games játéka, a Fortnite Battle Royale népszerű lett, ami miatt az Epic Gameshez ölik a pénz (amiből az Epic Games Store-ra exkluzívokat fizethetnek bőven). De egy québec-i jogi szervezet szerint a játék szerencsejáték-függőséget okozhat. „Egy olyan játékról beszélünk, amit egy olyan pszichológus-specialista csapat fejlesztett, hogy függőség alakuljon ki, és kritizáljuk a céget, mert nem közölték a kockázatokat és veszélyeket a termék használata során,” mondja Jean-Philippe Caron, az ügyvéd, aki a pert vezeti. A vádirat szerint az Epic Games „ugyanolyan technikákat alkalmaz, mint a félkarú rablók – változó jutalmakat kínálnak -, hogy azok révén a felhasználók agya úgy módosuljon, hogy mindig többet akarjanak [a játékbeli tárgyakból].”

A folyamatot a montreali Calex indította el (ez lenne a jogi cég a per mögött), miután a Fortnite-tal játszó gyermekek szülei szerint szerencsejáték-függőség alakult ki. Ha a pert megnyeri a cég, akkor „több tucatnyi, akár több száz millió dollárnyi” kártérítést kell az Epic Gamesnek fizetnie Caron szerint. Az forintban már a több tucatnyi millió dollárból átszámolva is legalább 360 millió, úgyhogy – bár nem tűnik valószínűnek, hogy az Epic elvesztené az ügyet… – akár milliárdos büntetést is a nyakukba akaszthat a québeci legfelsőbb bíróság.

A csavar az, hogy a szerencsejáték Québec államban lényegében állami üzlet (sőt, ott az alkohol és a cannabis is az…), úgyhogy itt azzal a közmondással lehetne élni, hogy a Calex más szemében keresi a szálkát, miközben a sajátjában nem veszi észre a gerendát. Bár érthető, hogy a Fortnite miatt aggodalmak vannak (és függőség is kialakulhat, ezt sem tagadjuk), azért egy ilyen nagy cég ellen nem nagyon lehet nyerni a bíróságon. (Ez nem pénzbírság, amit milliárdos szinten kiszabott a Google-re a francia hatóság – ha már francia nyelvű régióról beszélünk…)

Úgyhogy kérdéses, hogy mi fog ebből összejönni… ha esetleg a Calex mégis nyerné, akkor erős szabályozás jöhet arrafelé a Fortnite-ba, ami azért arrafelé kezd a médiában felkapott lenni a kizsákmányoló modellű játékokkal. (Így lehetséges, hogy Belgium példáját követi majd Québec is, így a lootboxok betiltásra kerülhetnek.)

Forrás: 20minutes

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu