Erősebb lesz az Xbox Series X a PlayStation 5-nél! [VIDEO]

A Xbox Series X és a PlayStation 5 közötti TFLOPS-különbségeket a Digital Foundry megerősítette!

A csapat új írása megerősített pár technikai részletet a PlayStation 5-ről és az Xbox Series X-ről egyaránt. A PS5 GPU-jának kódneve Oberon, az Xbox Series X-é pedig Arden. Előbbiben 36 Navi számítási egység lesz 2 GHz-s órajelen, ami 9,2 TFLOPS számítási teljesítményt jelent a Sony GPU-jának. (Összehasonlításképp: PlayStation 4 Pro: 36 számítási egység, 911 MHz órajellel…) A processzor GDDR6-os memóriát használ, és sávszélessége 448-512 gigabyte/másodperc között lesz. A GPU-nak három módja lesz, hogy hardveresen emulálhassa a PlayStation 4-et és a PlayStation 4 Pro-t. Ezzel szemben az Xbox Series X-es szivárgások ködösebbek, de azért nézzük meg ezt a térfelet is: a Microsoft konzoljában levő GPU chipjén 3584 shader lesz, és ehhez 56 Navi számítási egység kell. A Digital Foundry számítása szerint így az Arden 12 TFLOPS-ot tud felmutatni, és memóriájának sávszélessége másodpercenként 560 gigabyte lesz.

A Sony ezek alapján úgy tűnik, hogy az erőt (vagy annak képletes hiányát) egy olcsóbb árral próbálja egyensúlyozni, míg a Microsoft izmos konzolt akar mindenek felett. Emiatt a Digital Foundry úgy sejti, hogy a PlayStation 5-tel 400 dolláros árat célozhat meg a Sony, míg a Microsoft az Xbox Series X-szel valószínűleg 500 dollár körül fog nyitni. (Lehet, hogy még több is lesz, ki tudja? Elvégre erős konzolról beszélünk.)

Úgyhogy a két konzol (ami azért több téren is megegyezik: AMD Ryzen Zen 2 CPU, AMD Radeon Navi GPU, egyedire szabva a konzolgyártók igénye szerint; GDDR6 memória, SSD, játékstreamelés számára nyitva hagyott kapu – lásd PlayStation Now, Project xCloud -; visszamenőleges játéktámogatás…) között lesznek eltérések, amik a konzolgeneráció elején igencsak megszabhatják, hogy sikerrel kezdenek-e, vagy lemaradnak a riválissal szemben.

A PlayStation 5 és az Xbox Series X (esetleg az Xbox Series S, ami szerintünk a gyengébb, Lockhart kódnevű, kevesebb memóriás és Blu-ray meghajtó nélküli modellt takarhatja majd…) 2020 végén jelenik meg, még ismeretlen időpontban és áron.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu