Hunters: a nácivadászokról szóló sorozatot kritizálta az Auschwitz Memorial – az alkotó válaszolt

MOZI HÍREK – Múlt hétvégén indult az Amazon Prime-on a Jordan Peele által rendezett és Al Pacino főszereplésével készült Hunters, amely nácivadászokról szól és a hetvenes évek Amerikájában játszódik.

A háború után a Negyedik Birodalmat próbálják megalakítani egy megmenekült, magasrangú német tisztekből álló titkos társaság és rájuk vadászik az Al Pacino által vezetett szervezet. Erről szól az Amazon Prime-on nemrég kezdődött sorozat, amely ismerős témákat boncolgat, hiszen a Maraton életre-halálra (Dustin Hoffman), vagy A brazíliai fiúk (Gregory Peck) boncolgat, illetve a Wolfenstein: The New Order és Wolfenstein 2: The New Colossus videojátékok is hasonló témákat boncolgatnak, nem is beszélve a Tarantino-féle Becstelen brigantykról, amelynek stílusából a kritikusok szerint ez a sorozat merít. Míg ezeknél az alkotások nem okozott problémát a nácivadász téma bemutatása, addig az auschwitzi haláltábor áldoztainak és túlélőinek emlékezetét ápoló lengyel Muzeum Auschwitz (Auschwitz Memorial angolul) kifejezett nemtetszését nyilvánította ki a sorozattal kapcsolatban és az alábbiakat nyilatkozta.

„Auschwitz tele volt fájdalommal és szenvedéssel, amelyről a túlélők beszámolói tanúskodnak. Az, hogy a Prime-on futó Hunters felvázol egy fiktív emberi sakkjátszmát, nemcsak veszélyes ostobaság és karikatúra, hanem ráadásul még bátorítja is a leendő [Holokauszt-]tagadókat. Mi azzal tisztelgünk az áldozatok előtt, hogy megőrizzük a tények pontosságát.”

A Hunters showrunnere és creatora, David Weil azonnal reagált is a kritikára egy nyílt levélben, amelyet a Deadline https://deadline.com/2020/02/auschwitz-memorial-hunters-amazon-prime-nazi-hunters-1202866536/-on keresztül osztott meg. Ebben Weil arról ír, hogy évekkel ezelőtt ő is megfordult járt Auschwitzban, ahol az ő nagymamáját, Sara Weilt is fogva tartották, aki amúgy túlélte a borzalmakat. A rendezőre így nyilván nagy hatással bírtak a haláltáborról szóló történetek és úgy döntött, hogy művészként, a maga módján hozzá fog járulni ahhoz, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő. Így készült el a Hunters, amely bár fiktív sztori, mégis valós eseményeken alapul. David Weil azonban azt is hozzátette, hogy nem szabad egy valódi dokumentumfilmmel összekeverni. Ő sem tett ilyet, szándékosan figyelt arra például, hogy ne szerepeljen a sorozatban igazi áldozat, vagy túlélő, akit például sorszám alapján be lehet azonosítani. Ezzel az volt a célja, hogy tiszteletben tartsa az emléküket – miközben a sorozattal mégis hozzá akart járulni Auschwitz „kollektív emlékezetéhez”. Ez egyébként nehéz döntés volt számára, és úgy érezte: nagy felelősség nehezedik a vállára, amikor a sztorit írta.

A sorozatban szerepel egyébként egy sakkjelenet is (amelyet a Tweetben láthatunk és amely konkrétan kiverte a lengyel múzeumnál a biztosítékot), mellyel az alkotó célja az volt, hogy ilyen extrém módon mutassa be a nácik szadizmusát és kegyetlenségét, ahogy a zsidókkal és más foglyokkal bántak. Pontosan azért is tette ezt, hogy határozottan fellépjen a „revizionistákkal” szemben, akik mindent megtesznek, hogy Hitlert és csatlósait mosdassák utólag. A művész tehát ilyen módon érezte elég hatásosnak ezt a jelenetet, ugyanakkor ezzel el is kerülte, hogy egy igazi trauma idézzen meg, és ezáltal még inkább sokkolja az áldozatok és a túlélők leszármazottjait.

Végül Weil azzal fejezte be mondandóját, hogy véleménye szerint igenis szükség van a fikcióra (legyen akár szó filmekről, vagy sorozatokról) ebben a témában, lévén így lehet egy szélesebb közönséget elérve szimbolikus formában szembesíteni az mai kor emberét a 75–80 évvel ezelőtt történt borzalmakkal. Emellett Weil csak remélni tudja, hogy az Auschwitz Memoriallal a jövőben építő jellegű párbeszédet tudnak folytatni, hiszen valahol egy csónakban eveznek.

Persze, a sorozat nem úszta meg azt sem, hogy a pozitív kritikák mellett sokan alaposan lehúzzák (nemcsak a „pontatlansága” miatt) – a Metacritic oldalain feltüntetett kritikák és a felhasználók egyaránt. Sok kritika hasonló okokból volt ilyen szigorú, mint amit a Auschwitz Memorial pedzegetett. Az egyik kritikus például arról írt, hogy vajon milyen gondolatok és érzések háboroghatnak egy olyan néző fejében, akinek rokonait a haláltáborban ölték meg.

A Hunters sorozat február 21-én került fel az Amazon Prime-ra.

Forrás: Deadline

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu