Az Electronic Arts vezetői is túl sok pénzt keresnek!

Azok után, hogy a CtW Investment Group Bobby Kotickról, az Activision Blizzard vezérigazgatójáról kijelentette, hogy túl sok pénzt kap kézhez, most az Electronic Arts vezetőségéről vélekedik így…

Korábban már beszámoltunk a Kotick-ügyről, úgyhogy ebbe nem megyünk itt bele. Van viszont CtW-fejlemény: ők egy levélben mondják, hogy az Electronic Arts több millió dollárnyi bónuszt fizet ki a vezetőség tagjainak. Meg is neveztek két egyént: Blake Jorgensent (az EA pénzügyi főnökét) és Kenneth Moss-t (az EA technikai vezetőjét). Az a bajuk, hogy ők kapják a lóvét, holott a cég részvényei alulteljesítenek, és több alkalmazottat is elküldenek.

A levél szerint 2017 júniusában Jorgensen és Moss különleges jutalmat kapott a rendes fizetésükön túl. Jorgensen tíz millió dollárnyi céges vagyonra lett jogosult a 6,5 millió dolláros éves fizetésén (tehát a 195 millió forintnyi éves jövedelmén túl kapott 300-at…), míg Moss 7 millió bónuszt kapott az 5,5 milliós éves jövedelme mellé (ez is 210 + 165 millió forint). (Vagyont mondunk, nem készpénzt – itt például részvényekre kell gondolni. Ilyen módon próbálják a cégek maguknál tartani a vezetőség tagjait.) 2019 novemberében Jorgensennek megint pénzesője volt: a 7,5 milliós éves jövedelmén túl (ez igen: két év alatt 36%-os fizetésemelés, ilyesminek mi is örülnénk…) 7,5 millió bónusz céges vagyont kapott, és Moss is 5,5 millió extrával mehetett haza.

A CtW kiemelte, hogy az előző különleges jutalmak teljesítménybeli időszakának vége előtt kapták kézhez ezeket az extrákat, ami miatt gyanítja, hogy a kieső jövedelmeket így akarják pótolni, és ez aláássa a teljesítményalapú jövedelem gondolatmenetét. Emiatt a CtW felelős vezetője, Dieter Waizenegger szerint az Electronic Arts rövid távra koncentrál csak, ez pedig alááshatja a cég hosszútávú sikereit, és úgy véli, hogy a vezetőség már amúgy is teljesítménybeli opciókkal rendelkezik az éves jövedelmezésükben, így eléggé megtévesztő, hogy ezen felül is pénz áll a házukhoz. A cég szerint a vezetőséggel való együttműködés révén meg lehetne akadályozni az ilyen kérdéses tranzakciókat, vagy legalábbis módosítani lehetne azokat, olvashatjuk a weboldalukon.

Emiatt a CtW az Electronic Arts részvényeseit arra kéri, hogy ne támogassák augusztusban, az EA éves részvényes összejövetelén a Say on Pay kezdeményezést (ez a vezérigazgatói/vezetőségi fizetéssel kapcsolatos). Júniusban az Activision Blizzardnál tettek így, de az nem járt sikerrel. Akkor azt állította a CtW, hogy az Activision Blizzard részvényeseinek több mint 43%-a ellenezte az elképzelést, ami az eddigi legnagyobb ellenállás volt a kiadógigász története során.

Ismerős a helyzet: a munkások alig jutnak pénzhez, a vezetőség pedig röhögve zsebre vág annyi pénzt, amiről a dolgozók csak álmodhatnak.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu